Topul statelor cu care Moldova are exporturi mai mari decât importurile

shadow
Luni, 09.07.2018 08:09   1030
Ţările din Orientul Mijlociu sunt destinațiile cu care Republica Moldova are cel mai mare excedent comercial. În același timp, China este partenerul față de care avem cel mai mare deficit extern: importurile din primele cinci luni ale anului 2018 au depășit exporturile cu 232 milioane de dolari.

Datele Biroului Național pentru Statistică arată că din cele 118 de state incluse în informația privind comerțul extern, cu 42 avem o balanță comercială pozitivă. E adevărat că această balanță de circa 90 milioane dolari, este nesemnificativă, în comparație cu deficitul de peste 1,25 miliarde de dolari în relația cu alte 76 de state.

Astfel exporturi mai mari cu circa 11 milioane dolari decât importurile am realizat în relația cu șapte state CSI, cu excepția Rusiei, Ucrainei și Uzbekistanului. Cea mai bună balanță comercială în CSI avem în comerțul cu Kazahstanul - circa cinci milioane dolari și Belarus - 3,25 milioane dolari.

În comerțul cu cinci state din Uniunea Europeană avem un excedent de 22,3 milioane dolari.

Advertisement

Aici se evidențiază Marea Britanie, Grecia și Portugalia. Dar excedentul de peste 22 milioane dolari în relația cu aceste state este infim în comparație cu deficitul de 426 milioane dolari în relația cu restul 23 de țări.

Exporturi mai mari cu 54 de milioane de dolari, decât importurile am realizat și în comerțul cu 30 de state din restul lumii, în special din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Emiratele Arabe Unite, Liban,  Arabia Saudită și Siria) și din Africa (Angola, Etiopia, Nigeria, Benin, Swazilend sau Senegal).

Totuși cel mai mare execdent comercial îl avem în relația cu Elveția - circa 15 milioane dolari, în comparație cu un deficit de 1,4 milioane dolari în primele cinci luni ale anului 2017.

După categorii de mărfuri apoi exporturi mai mari decât importurile avem la semințe și fructe oleaginoase, îmbrăcăminte și accesorii, băuturi (alcoolice și nealcoolice), cereale și preparate pe bază de cereale și mobilă.

Citiți și:

Deficitul balanței comerciale a depășit 1,1 miliarde dolari în cinci luniOportunitati