Pavel Filip în război cu UE?: De eșecul reformelor în justiție e vinovat atât Guvernul, cât și UE

shadow
Duminică, 08.07.2018 11:32   2349
După ce vineri, 6 iulie, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a difuzat un comunicat privind întâlnirea dintre ambasadorii statelor UE cu premierul Pavel Filip, în care a fost subliniată necesitatea "ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent", creată după decizia din 3 iunie, de invalidare a alegerilor primarului capitalei, Guvernul a venit cu o reacție.

Potrivit unui comunicat de presă, "Guvernul vine cu unele precizări, care în mod neașteptat lipsesc în comunicatul respectiv(al Delegației UE la Chișinău n.r.), unde întrevederea este redată făcându-se referire doar la informația expusă de către una dintre părți".

"Rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă"

Astfel Pavel Filip le-a transmis participanților la întâlnire că Rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii tarii.

Prim-ministrul a specificat că toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiție, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova.

Şeful Executivului a făcut, de asemenea, referință la discuțiile avute zilele trecute cu mai mulți europarlamentari, inclusiv din grupul politic care a votat rezoluția. Aceștia au conformat că decizia de stopare a finanțării este una politică și nu are nici o legătură cu evaluarea activității Guvernului.

De asemenea, premierul a comunicat că în mod categoric nu poate accepta această rezoluție de pedepsire a cetățenilor Republicii Moldova, pe motiv că Guvernul nu a dat curs solicitărilor abuzive de a se implica ilegal în activitatea instanțelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chișinău.

Pavel Filip a condamnat ferm acest tip de presiune care s-a făcut asupra Executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta a avut loc. Tptodată în comunicat se mai menționează că premierul a reamintit că domeniul pentru care unii critică acum Republica Moldova, cel al justiției, a fost reformat cu asistența experților europeni. 

"Toate reformele făcute în justiție, care nu au fost puține, s-au făcut în colaborare cu experți UE și reprezentanți ai societății civile finanțați din fonduri europene. Premierul a atras atenția că dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni care au participat la realizarea acestor reforme, implementate în totalitate de autoritățile țării noastre, așa cum s-a cerut", se arată în comunicatul executivului.

Advertisement

O comparație între reformele din justiție și cele din sectorul bancar

Șeful Guvernului a făcut o comparație între reformele din justiție și cele din sectorul bancar. În sectorul bancar, de asemenea, reformele au fost făcute cu expertiza reprezentanților FMI, e adevărat, fără implicarea societății civile. În acest domeniu s-a înregistrat un succes indiscutabil, recunoscut de toți partenerii de dezvoltare.

Filip consideră că Guvernul împreună cu Delegația UE trebuie să facă o analiză profundă a reformelor în justiție, să vadă ce nu a mers în acest parteneriat, dacă calea aleasă a fost cea potrivită și dacă nu se impun anumite schimbări, astfel încât în domeniul justiției să fie înregistrat același succes ca și în cel bancar.

Premierul i-a informat pe ambasadorii UE că, în pofida acestei rezoluții abuzive și politice față de Republica Moldova, Guvernul va continua să implementeze reformele pe care și le-a asumat și chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, reforme care însă sunt necesare pentru atragerea de noi finanțări, pentru creșterea încasărilor la buget, pentru modernizarea unor sectoare importante ale statului.

De asemenea, prim-ministrul i-a asigurat pe ambasadori că Guvernul pe care îl conduce va rămâne ferm angajat pe calea europeană, singura direcție strategică viabilă pentru modernizarea țării.

Prim-ministrul a vorbit ambasadorilor UE și despre rezultate bune înregistrate în acest an pe plan economic de către Guvern.

Premierul a mai spus că Guvernul a avut același tip de angajamente cu UE, FMI și Banca Mondială. În toate cele trei parteneriate, Executivul și-a îndeplinit integral angajamentele, astfel FMI și Banca Mondială au alocat chiar în aceste zile tranșele financiare pentru Republica Moldova, evaluând activitatea bună a Guvernului în baza angajamentelor asumate și îndeplinite, nu a criteriilor politice.

Pavel Filip a opinat că se așteaptă ca UE să procedeze la fel, să nu se lase influențată de jocurile politice făcute de doi lideri ai opoziției din Republica Moldova, care în lipsa altor arme de luptă electorală, au ajuns sa blocheze și finanțarea pentru hrana copiilor.

Prim-ministrul i-a mai anunțat pe ambasadorii UE că după această rezoluție incorectă față de Republica Moldova, Guvernul a înțeles ca trebuie sa comunice mai mult cu oficialii UE, să-i informeze permanent și direct în legătură cu ceea ce se întâmplă în Moldova, astfel încât sa nu mai fie situații în care aceștia sa ajungă să ia decizii în baza informațiilor eronate transmise de opoziție.

Pavel Filip consideră că astfel de momente neplăcute, cum a fost votarea unei rezoluții politizate și incorecte față de Republica Moldova, trebuie să fie depășite prin intensificarea dialogului și prin înțelegerea cât mai corectă a așteptărilor pe care le au cetățenii de la parteneriatul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

UE: Decizia de invalidare a alegerilor privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic

Reamintim că, vineri, 6 iulie, Delegația UE a difuzat un comunicat în care se menționa că ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de apărare, Federica Mogherini, și comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018.

„Asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, a fost subliniata necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent”, se arată în comunicatul Delegației UE în Moldova.

Citiți și:

Candu indignat și disperat: Se pare că nu vom primi această asistență macrofinanciarăOportunitati