CJI a lansat a patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea”

shadow
Sâmbătă, 07.07.2018 13:16   1226
Pe 6 iulie, a patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” a fost lansată oficial. Timp de trei zile, în perioada 6-8 iulie, 12 echipe înscrise în concurs își vor dezvolta ideile de proiect, vor acumula experiență și vor lupta pentru unul din cele 5 premii de valoare puse în joc.

La evenimentul de lansare a hackathonului au participat echipele înscrise în concurs, experți și mentori, reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent, DW Academie și Internews.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a menționat că hackathonul media a devenit deja o tradiție, precizând că esența acestuia este de a aduna la un loc oameni diferiți - jurnaliști, dezvoltatori IT, bloggeri, reprezentanți ai societății civile, pentru a realiza împreună lucruri frumoase. „Acest eveniment, marca CJI, este o bună oportunitate pentru ca oamenii interesați de inovații să genereze idei, care să ne ajute să avem un spațiu informațional mai bun. Vă încurajăm să beneficiați la maximum de experiența mentorilor, astfel încât duminică să avem 12 idei de proiecte foarte bune. Îmi exprim speranța că juriul va avea mult de lucru pentru a selecta cele mai reușite proiecte”, a spus Nadine Gogu.

Unul din mentorii ediției din acest an a hackathonului, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a evidențiat faptul că în ultima perioadă spațiul mediatic al Republicii Moldova a fost invadat de fake news, precizând că formele de manipulare și propagandă devin tot mai diverse și mai periculoase. „Din păcate, avem foarte mult gunoi informațional, de acea, este de datoria noastră să ajutăm consumatorul de media să discearnă adevărul de manipulare și să devină mai vigilent.

Advertisement

Sunt convinsă că la finalul hackathonului vom pleca acasă cu idei și soluții care vor contribui la asanarea spațiului informațional, ajutând astfel consumatorul de presă să fie mai educat din punct de vedere media”, a spus Viorica Zaharia.

Cele 12 echipe concurente sunt: PythonPlato, JavaKierkegaard, Veernews, Centrul Media pentru Tineri, Social media, Elerix, MOMO, Spherlab, HighFive, DotPy, Hype Mode Media, InstaNews Builders.

Tema ediției din acest an a hackathonului este educația media, prin urmare, participanții au misiunea de a elabora aplicații web sau mobile, precum și alte instrumente IT, care să ajute consumatorii media să-și dezvolte spiritul critic, să filtreze informația și să depisteze mai ușor manipularea.

În acest sens, participanții vor beneficia de consultanța și expertiza mentorilor locali și internaționali. Echipa de mentori din Republica Moldova este reprezentată de Ruslan Mihalevschi, redactorul-șef al publicației independente regionale „SP” din Bălți, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, Sorina Ştefârță, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Dona Şcola, cofondatoarea Generator Hub și a Asociației DNT, Victor Spânu, cofondatorul start-up-urilor Pandametrix și Anabot, câștigătorul a două ediții precedente ale hackathonului, Gheorghe Pisarenco, dezvoltator web.

Experții străini vin din Germania - Daniel Seitz, profesor de media, Olga Kisselmann, manager pentru inovații în grupul de cercetare și cooperare a Deutsche Welle, Marcus Bösch - jurnalist, lector, antreprenor și cofondator al Studioului de realitate virtuală „Vragments”, Charlotte Krickel, expertă în educația media.Mentorii vor avea și o serie de prezentări pe tema educației media, ajutând astfel echipele să dezvolte noile aplicații, care vor încuraja consumatorii de media să se informeze conștient și să evite manipularea.

La finalul celor trei zile de concurs, un juriu profesionist va desemna echipele câștigătoare. În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii pentru învingători: 2 granturi a câte 4000 de dolari și 3 granturi a câte 3000 de euro.

A patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.Oportunitati