Eroarea care o va costa scump. Franzeluța explică de ce a ajuns în lista de interdicție

shadow
Sâmbătă, 07.07.2018 11:49   1504
Societatea pe Acțiuni Franzeluța susține că decizia Agenției Achiziții Publice, de a o include în lista de interdicție pentru participare la licitațiile de achiziții publice pentru o perioadă de trei ani s-ar datora unei restanțe la buget de doar 73,36 lei și a unei erori umane.

Într-un comunicat de presă, Franzeluța anunță că a primit pe 20 iunie 2018, Decizia Agenției Achiziții Publice nr.18/18 din 15.06.2018 cu privire la înscrierea societății în Lista de interdicție a operatorilor economici.

Franzeluța avea o restanță de doar 73,36 lei la buget

În decizia Agenției se menționează că SA Franzeluța "participând la licitația deschisă nr.17/01545 din 14.06.2017 inițiată de către Direcția Educație, Tineret și Sport sectorul Centru a prezentat un document care nu corespunde realității și anume certificatul nr. B1611985 din 13.06.2017 privind lipsa sau existența restanțelor față de bugetul public național".

Citiți și:

Cel mai mare producător de pâine are interdicție de participare la licitațiile de achiziții publice

"Franzeluța nu urmărea interesul de a prezenta careva documente false, deoarece la data de 13.06.2017 nu avea careva restanțe față de bugetul public național, și nici în alte perioade, fiind un contribuabil de bună-credință", susține compania.

Advertisement

Ca argument compania publică și un răspuns al Serviciul Fiscal de Stat (SFS) care a verificat și a informat că potrivit datelor Sistemului Informațional Automatizat „Contul Curent al Contribuabilului” al SFS, pe 13 iunie 2017 Franzeluța avea un sold restant de doar 73,36 lei.

Potrivit Fiscului, care face trimitere la art 129 (12) alin c din Codul Fiscal, "suma neachitată a obligațiilor fiscale în cuantum de pînă la 100 de lei inclusiv nu se consideră restanță față de bugetul public național în scopul atestării lipsei restanțelor față de bugetul public național ale agenților economici". Altfel spus la acel moment Franzeluța nu avea restanțe față de bugetul public.

Cât despre prezentarea certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de bugetul public național cu indicarea eronată a datei, apoi acesta "s-ar datora factorului uman, care este unul inerent în activitatea de zi cu zi a persoanelor".

Impact negativ

Compania mai susține că includerea în Lista de interdicție pe o perioadă de 3 ani, va avea impact negativ atât asupra Societății cât și asupra instituțiilor publice cărora le furniza produse de panificație și anunță că va depune toate eforturile pentru eliminarea consecințelor acestei erori tehnice.

De notat că de la începutul acestui an compania a câștigat 32 de licitații publice, valoarea contractelor fiind de peste 3,71 milioane lei.

Mai mult de 80% din valoarea licitațiilor au fost la contractele cu instituțiile bugetare din municipiul Chișinău. Datele Agenției Achiziții Publice mai relevă că în ultimii cinci ani Franzeluța a câștigat circa 370 de contracte de achiziții publice în valoare de aproape 30 milioane lei.

Acționar majoritar cu 55,2% la Franzeluța este statul. Întreprinderea este considerată cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din Moldova. În ultimii ani însă vânzările întreprinderii stagnează și chiar scad.Oportunitati