De la asigurări la imobiliare. Fosta lideră a pieței asigurărilor s-a retras de pe piață

shadow
Sâmbătă, 07.07.2018 06:30   2273
Alliance Insurance Group, fostă Victoria Asigurări și o perioadă lideră a pieței asigurărilor din Republica Moldova a depus benevol licența de activitate. Motivele unui astfel de pas rămân neclare.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat pe 6 iulie, că a luat act de dosarul depus de asigurător privind depunerea benevolă a licenței și a interzis companiei Alliance Insurance Group SA desfășurarea activității de asigurare și/sau de reasigurare sau a unui alt gen de activitate, cu excepția activităților aferente lichidării daunelor. 

CNPF a obligat compania să execute obligațiile asumate

Totodată Autoritatea de Supraveghere a prescris întreprinderea unor măsuri, din care inclusiv:

  • prezentarea CNPF, în termen de 20 zile lucrătoare din data intrării în vigoare a hotărârii prenotate, a planului de compensare echitabilă a pretențiilor asiguraților rămase nesatisfăcute, care va cuprinde activele utilizate la acoperirea rezervelor de asigurare și valorificarea acestora;
  • prezentarea lunară (până la data de 10 a lunii următoare celei de gestiune) a informației privind obligațiile asumate și compensarea pretențiilor nesatisfăcute, precum și acțiunile efectuate în scopul executării hotărârii vizate.

Hotărârea CNPF mai stabilește, în mod expres, "atribuirea celei mai înalte priorități plății despăgubirilor de asigurare pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă".

De asemenea, CNPF a dispus ca Alliance Insurance Group să întreprindă toate măsurile de rigoare în vederea "notificării asiguraților, atât cu privire la posibilitatea acestora de a rezilia contractele de asigurare încheiate cu Compania, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul rezilierii și cel al duratei lor de valabilitate".

Advertisement

De vânzare, dar nimeni nu o cumpără

De notat că Alliance Insurance Group a făcut parte din imperiul financiar a lui Veaceslav Platon, iar după arestul acestuia pe un pachet de 87,3% a fost pus sechestru. Ulterior acțiunile au fost scoase la vânzare, apoi anulate și emise alte noi, care nu își găsesc un cumpărător la Bursă.

Citiți și:

Procurorii cer 16 ani de închisoare pentru Veaceslav Platon în al doilea dosar

În prezent la Bursa de Valori este expus spre vânzare un pachet de 87,28% de la Alliance Insurance Group SA la un preț de doar 10,13 milioane lei.

Acțiunile vor fi tranzacționate în perioada 18-20 iulie, dar ele pot fi procurate doar de persoane care au obținut permisiunea prealabilă al CNPF.

Va investi într-un proiect imobiliar

În același timp Adunarea generală anuală ordinară a acționarilor Alliance Insurance Group a mai decis să aprobe semnarea unui contract de împrumut cu compania Moldasig în mărime de până la 16 milioane lei, ce urmează a fi acordat în tranșe, cu dobândă flotantă de 6,5% anual, care ar urma să fie restituit în termen de 18 luni.

Banii sunt destinați asigurătii activității curente a Societății, onorării obligațiilor contractuale și obligațiilor față de stat.

Pentru a garanta executarea obligațiilor acționarii au decis să pună gaj un teren de pământ de aproape un hectar situat pe strada str. Mazililor, 34, pe malul unui lac din Parcul Valea Trandafirilor, care anterior a aparținut unui offshore.

Totodată s-a aprobat și semnarea contractului de societate civilă cu două companii: SRL Exfactor (în Moldova există două companii care au denumire asemănătoare - Exfactor-Grup și Exfactor-Grup Construct, deținute de afaceristul Vladimir Tonu) și SRL „Estate Stabil Foundation”. Ultima companie nu a putut fi identificată.

Potrivit deciziei acționarilor, contractul de societate civilă va avea următoarele condiții: - Aportul Societății la societatea civilă va fi exclusiv cu lotul de tere și construcțiile de pe el, iar după realizarea proiectului imobiliar Societății îi va reveni în schimbul aportului său în societate civilă – 10% din suprafața totală a Imobilului care va fi construit, dar nu mai puțin de 1.500 de metri pătrați locativi.

În plus Societatea va putea în orice moment să solicite de la Asociați răscumpărarea cotei sale părți.

Citiți și:

Trei companii de asigurări sunt de vânzare. De ce nimeni nu se avântă să le cumpere



Oportunitati