Cel mai mare producător de pâine are interdicție de participare la licitațiile de achiziții publice

shadow
Vineri, 06.07.2018 11:01   1329
Societatea pe Acțiuni Franzeluța, controlată de stat a fost inclusă de Agenția Achiziții Publice în lista de interdicție pentru participare la licitațiile de achiziții publice pentru o perioadă de trei ani.

Decizia Agenției a fost luată pe 15 iunie 2018, la cererea Direcției Educație, Tineret și Sport din Municipiul Chișinău, iar motivul invocat este "prezentarea actelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice".

Alături de Franzeluța, în prima jumătate a acestui an, în lista de interdicție au mai ajuns alte 19 companii, inclusiv Decebal-Impex, implicată anterior într-un scandal de acciziții de vaccinuri pentru animale.

Administrația companiei Franzeluța nu a comentat decizia. De la începutul acestui an compania a câștigat 32 de licitații publice, valoarea contractelor fiind de peste 3,71 milioane lei.

Advertisement

Mai mult de 80% din valoarea licitațiilor au fost la contractele cu instituțiile bugetare din municipiul Chișinău. Datele Agenției Achiziții Publice mai relevă că în ultimii cinci ani Franzeluța a câștigat circa 370 de contracte de achiziții publice în valoare de aproape 30 milioane lei.

Acționar majoritar cu 55,2% la Franzeluța este statul. Întreprinderea este considerată cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din Moldova. În ultimii ani însă vânzările întreprinderii stagnează și chiar scad.

Astfel în 2017, Franzeluța a avut venituri din vânzări de 632 de milioane lei, cu 22 de milioane mai puțin decât în 2016. Întreprinderea a raportat un profit de 14 milioane lei, în scădere cu 15% față de anul 2016. Director al întreprinderii este Boris Andros, care a primit în 2017 un salariu de peste 536.000 lei, în creștere cu peste 70.000 lei față de anul 2016.

Președinte al Consiliului de administrație la Franzeluța este Iurie Ușurelu, secretar de stat în ministerul Agriculturii.

Citiți și:

Miracolul de la Franzeluța. Pâine socială din credite și doar pentru locuitorii CapitaleiOportunitati