Cum explică un secretar de stat faptul că Moldovagaz nu achită dividende

shadow
Vineri, 06.07.2018 08:59   3102
În anul 2017, întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a obținut un profit record de 1,93 miliarde de lei, dar banii se duc pentru acoperirea pierderilor din anii trecuți.

"Suma dată a fost obținută în rezultatul activității financiare a companiei și se datorează în mare parte reevaluării obligațiunilor financiare față de Gazprom, inclusiv datorită aprecierii cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american. Profitul dat a fost generat în mare parte de devierile tarifare pozitive înregistrate în perioada anului de gestiune 2017, dar și a unor factori macroeconomici", explică Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, într-un interviu pentru Capital Market.

Citiți și:

Moldovagaz a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa și cea a Moldovei

Adunarea generală a SA Moldovagaz a decis la finele lunii mai că 95% din profit să meargă pentru acoperirea pierderilor din anii precedenți,

"Altă decizie nici nu putea fi adoptată.

Advertisement

Conform legislației în vigoare, societatea pe acțiuni nu este în drept să ia hotărâre cu privire la plata dividendelor dacă valoarea activelor nete, conform ultimului bilanț al societății, este mai mică decât capitalul ei social. Conform situației la 31.12.2017, activele SA „Moldovagaz” indicau o valoare negativă, cu 2.365,6 milioane lei", precizează secretarul de stat.

Moldovatransgaz se va separa de Moldovagaz

Cât despre reorganizarea Moldovagaz, Vitalie Iurcu susține că în cadrul companiei va fi creat un grup de lucru responsabil de pregătirea până la 1 octombrie 2018, a proiectului Planului de măsuri pentru realizarea separării operatorului de transport, Moldovatransgaz de SA Moldovagaz, care face parte din angajamentele luate de Republica Moldova de transpunere a prevederilor celui de al III-lea pachet energetic al UE pe domeniul gaze.

Acestea au fost transpuse deja în legislația națională primară prin Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică.

"Principala cerință a noii legi este separarea operatorilor de transport de întreprinderea integrată pe verticală (SA „Moldovagaz”) conform unuia din următoarele modele: separarea proprietății; operatorul de sistem independent; operatorul de transport independent", precizează oficialul.

Totodată Iurcu susține că în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale, "separarea operatorilor sistemelor de transport gaze urmează a fi efectuată în termen de până la 1 ianuarie 2020", iar "operatorii sistemelor de transport sunt obligați să prezinte spre aprobare, în prealabil, Agenției Națio­nale pentru Reglementare în Energetică, până la 1 ianuarie 2019, planul de implementare a unuia din modelele de separare și documentele aferente".

Cât despre asigurarea Republicii Moldova cu gaze din alte surse decât Gazprom, Iurcu spune că Guvernul este preocupat de implementarea cât mai rapidă a proiectului de construcție a conductei de transportare a gazelor Ungheni-Chișinău, dar și a proiectului de asigurare a fluxului invers de gaze prin conductele de tranzit Transbalcanice.

"Ambele proiecte urmează a fi finalizate către sfârșitul anului 2019", mai afirmă oficialulitatea.



Oportunitati