Cel mai mare comerciant de petrol din lume în război cu cel mai bogat moldovean

shadow
Marţi, 10.07.2018 11:51   2075
O subsidiară a gigantului Vitol, care este responsabil pentru comerțul cu aproximativ 7% din petrolul global se războiește în instanțe cu Ascom Grup SA din Moldova (deținută de milionarul Anatol Stati) pentru o presupusă datorie de peste 11,6 milioane dolari și cheltuieli de judecată de 1,7 milioane lire sterline.

Pe 29 decembrie 2017, Vitol FSU BV din Olanda, parte a gigantului Vitol a solicitat instanțelor din Moldova recunoașterea și încuviințarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor hotărâri arbitrale străine într-un litigiu inițiat contra Ascom-Grup SA.

Datorie de 11,36 milioane dolari pentru o instalație LPG

Potrivit solicitării depuse în instanță, Ascom Grup ar urma să îi achite companiei olandeze datoria de bază de 11,36 milioane dolari și a sumei de 1,68 milioane lire sterline, în calitate de cheltuieli de judecată și cheltuieli de arbitraj precum și dobânzii continue cu o rată de circa 701 de dolari pe zi.

Citiți și:

Miliardarul Anatol Stati a inițiat urmărirea activelor unui înalt demnitar de stat din Kazahstan

Datoria s-a format ca urmare a neachitării integrale a costului unei instalații de gaz petrolier lichifiat exploatată în comun în Kazahstan de Vitol și Terra Raf Trans Trading Ltd, o subsidiară a grupului Ascom.

Avocatul Grigorii Pisică care reprezintă interesele Ascom a solicitat instanței respingerea cererii de recunoaștere și încuviințare a executării depusă de către Vitol pe motiv că aceasta "contravine ordinii publice, dreptului internațional privat și ordinii publice a Republicii Moldova, deoarece a fost obținută de către Vitol prin încălcarea principiului fundamental ce se referă la confidențialitate în cadrul arbitrajului".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Companii servicii și branduri   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati