Candu indignat și disperat: Se pare că nu vom primi această asistență macrofinanciară

shadow
Joi, 05.07.2018 06:00   10451
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat indignat pe decizia Uniunii Europene de a suspenda acordarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, pe motiv că instanțele au invalidat alegerile din municipiul Chișinău.

Speakerul a susținut în cadrul unei emisiuni la Publika TV că Guvernul a îndeplinit toate condițiile prevăzute în acordul de finanțare, iar acum guvernarea ar fi pedepsită pe nedrept.

„Dacă politicul nu a avut treabă cu acea decizie a instanței de judecată. Dacă Guvernul și-a îndeplinit condițiile privind toate angajamentele pe care și le-a sumat. Întrebarea este: de ce trebuie pedepsit Guvernul și guvernarea?”, a declarat indignat Andrian Candu. 

Şeful Legislativului susține că decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare aduce și confuzie în relațiile dintre UE și Republica Moldova și totodată a spus că aceasta ar avea și conotații electorale și politice la nivelul UE.

"Confruntarea politică totdeauna a existat, dar cetățeanul trebuie să înteleagă că UE este singurul model acceptabil pentru dezvoltarea țării noastre rapid și calitativ. Noi am pierdut ani de zile pentru că am balansat între Est și Vest. Valorile pe care le promovează UE sunt adevărate. Pentru noi asta este prioritatea. Noi, guvernul Republicii Moldova, parlamentul vom duce până la capăt acestă cale, ca într-o bună zi să fim membri ai UE. Noi vom rămâne dedicați pe programele pe care ni le-am propus până la capăt. Ne vom executa munca nostră indiferent dacă vom primi sau nu banii", a precizat speakerul.

Advertisement

Potrivit lui există însă riscul ca reformele să nu fie implementate în termenii planificați inițial. În opinia lui Candu, în cazul dat nu se pune problema atât în bani, cât în mesajul pe care îl dă UE.

Candu s-a arătat îngrijorat că decizia UE de a suspenda finanțarea i-ar putea determina pe cetățeni să-și schimbe opțiunea de vot în ceea ce privește vectorul extern de dezvoltare al țării, dând de înțeles că ar avea de câștigat partidele proruse de pe urma situației create.

„Se pare că noi vom fi pedepsiți pe nedrept și nu vom primi această asistență macrofinanciară. Până la urmă gestul contează, decizia contează. Noi nu vom pune niciodată sub semnul întrebării valorile Uniunii Europene sau ajutorul pe care doresc să ni-l acorde. Vom continua tot ceea ce ne-am pus în gând, iar aici vorbesc de reformele pe care dorim să le implementăm pentru folosul cetățenilor”, a promis speakerul.

Candul a subliniat că guvernarea a propus crearea unei comisii de lucru parlamentare, formată din experți, reprezentanții puterii și ai opoziției, care să examineze legislația și să propună o îmbunătățire a acesteia, pentru ca asemenea situații să nu se mai repete. Totodată el a spus că cel care a încălcat legea trebuie să fie pedepsit, dar nu cetățenii cărora li s-a anulat votul.

Liderul democrat a dat vina și pe legislația electorală, care e din 1996, pe când nu exista Facebook și nici cazuri de agitație electorală pe Internet. „Poate este cazul să anulăm așa-numitele restricții în ziua alegerilor. Americanii nu au așa ceva - ziua tăcerii”, a adăugat Candu.

Citiți și:

UE a suspendat plata primei tranșe din Programul de asistență macrofinanciară de 100 milioane euro

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat în după-amiaza zilei de 4 iulie, că decizia privind oferirea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro a UE pentru Republica Moldova a fost suspendată.

Decizia a fost luată în contextul invalidării de către instanțele de judecată a alegerilor locale din capitală și în urma unei evaluări a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE.

Anul trecut, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro. Acești bani urmau să ajungă în țara noastră în trei tranșe, inclusiv două în acest an, pe măsura implementării unor obiective stabilite de UE.

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE



Oportunitati