Gas Natural Fenosa își schimbă denumirea și anunță planuri grandioase

shadow
Duminică, 01.07.2018 06:10   3057
Gas Natural Fenosa, una dintre cele mai mari companii spaniole de energie, își schimbă denumirea în Naturgy, ca parte a unei revizuiri strategice mai ample, care va permite o crestere de circa trei ori a afacerii sale cu surse regenerabile de energie în urmatorii cinci ani.

Miscarea face parte dintr-un plan prezentat, pe 28 iunie, de Francisco Reynes, presedinte si director executiv, cu scopul de îmbunătățire a performanței și creșterea veniturilor grupului, numit acum Naturgy. Acesta include o structură corporativă redusă, obiective de economisire a costurilor și o reducere cu 4,9 miliarde de euro a activelor existente.

O transformare necesară

Reynes, care a preluat compania în februarie 2018, a stabilit un plan de creștere a veniturilor înainte de dobândă, impozitare, amortizare și amortizare la 5 miliarde de euro până în 2022, de la 3,9 miliarde de euro în 2017. De asemenea, compania va majora cu 30% dividendele, până la 1,30 EUR pe acțiune în 2018, cu o promisiune de creștere anuală de minimum 5%.

Citiți și:

Cine vrea să cumpere Gas Natural Fenosa: De la afaceriști din Moldova, la miliardari cehi

O "transformare a fost necesară", a declarat pentru Reymes pentru Financial Times, având în vedere schimbările rapide care au loc în industria energetică pe fondul creșterii continue a energiilor regenerabile. "Suntem obsedați de valoare, nu de dimensiune", a adăugat acesta.

Președintele companiei, a justificat schimbarea numelui în faptul că dorește să fie "recunoscută ca furnzor de energie și nu doar ca de gaz". Reynés a subliniat faptul că, de-a lungul istoriei, grupul și-a schimbat deja numele de mai multe ori și că această nouă schimbare nu se datorează "maniei", ci necesității de a adopta un nume "scurt" care să grupeze dorința de expansiune internațională a companiei și a tuturor activităților.

Advertisement

"Pariem mult pe gazele naturale, dar nu doar pe gaze!". De fapt, compania sa născut sub denumirea de Societatea Catalană pentru Iluminatul de Gaze din secolul al XIX-lea, iar în istoria sa a avut nume diferite, cum ar fi Gas Natural SDG. În 2009, după fuziunea cu Fenosa, a fost redenumită Gas Natural Fenosa.

Planuri de dezvoltare

În ceea ce privește schimbarea sediului la Madrid pe care compania la adoptat în octombrie anul trecut din cauza provocării secesioniste din Catalonia, Reynés nu a exclus faptul că Naturgy ar putea să se întoarcă în Catalonia. 

În plus a precizat că Naturgy nu va face investiții în centralele electrice pe cărbune sau cele nucleare în cazul în care investiția nu indică rentabilitatea.

Analiștii prognozează o consolidare mai puternică în acest sector ca urmare a agravării pieței de energie a Germaniei la începutul acestui an, care a făcut ca RWE să-și îndrepte atenția spre generarea de energie regenerabilă și Eon către rețelele de transport și retail cu achiziția de Innogy în valoare de 43 de miliarde de euro.

Naturgy va investi 8,4 miliarde de euro în următorii cinci ani, cu 5,3 miliarde de euro alocați pentru o creștere organică. Aproximativ două treimi din acestea se vor îndrepta către rețele reglementate, în special electricitate. Soldul va fi investit în creșterea activelor de producere a energiei electrice de la Naturgy, în special în portofoliul său de surse regenerabile, concentrat pe energie eoliană și solară.

Compania a identificat deja proiecte care vor vedea că producția de energie regenerabilă va crește până la aproximativ 9 gigawatți în 2022, în principal în Spania, America de Sud și Australia.

Francisco Reynes, fost director executiv al operatorului de autostrăzi Abertis, a declarat că planul său a avut sprijinul acționarilor. A fost pusă în aplicare și o nouă schemă de stimulare a managementului, axată pe obiectivele privind fluxul de numerar și rentabilitatea investițiilor.

Moldova nu apare

Activitățile din Moldova nu sunt menționate separat în noile planuri ale companie, datorită importanței sale reduse. Anterior s-a anunțat că de activele companiei se interesează investitori din Cehia, Moldova și China. 

De notat că acțiunile companiei la Bursa de la Madrid au crescut joi, 28 iunie, cu puțin peste 25%, până la 22,51 euro, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, comparativ cu.minimumul anului de 17,93 euro pe acțiune în februarie. 

În prezent, 40% din Naturgy/Gas Natural  este în mâinile unor grupuri de investitori reprezentat în bord ca CVC Global Infrastructure Partners and private equity group CVC, în timp ce banca La Caixa controlează o cotă de 24 procente.

Alți acționari minoritari relevanți sunt compania publică de energie algeriană Sonatrach (4%), care este, de asemenea, una dintre principalele surse de gaze ale companiei, iar fondul Capital Group(3%).

Gas Natural Fenosa și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate. 

Grupul Gas Natural Fenosa, este cel mai mare furnizor și distribuitor de energie din Republica Moldova (deține două companii: una de distribuție și alta de furnizare a energiei) și a a avut în 2016 venituri operaționale de 227 milioane euro (circa 4,7 miliarde lei), în scădere cu circa 33 de milioane euro (12,7%) față de 2015.

Citiți și:

Gas Natural Fenosa: Unele grupuri și-au exprimat interesul de a cumpăra activele din MoldovaOportunitati