Benzina și motorina ar putea să se scumpească din nou

shadow
Joi, 28.06.2018 13:37   1254
În ultimele cinci zile, prețul petrolului marca Brent și-a reluat creșterea și a trecut deja de nivelul de 78 de dolari pentru un baril. E o majorare cu peste cinci la sută, arate datele de la bursele internaționale.

Curios este că acest nou salt al cotațiilor petrolului a avut loc imediat ce Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și a producătorilor de țiței din afara cartelului, au decis majorarea producției pe plan global cu 1% (aproximativ un milion de barili pe zi), de la 1 iulie. 

Citiți și:

Războiul prețurilor de pe piața petrolieră. Ce ascunde el

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, a afirmat că decizia este menită să reducă prețul barilului de țiței, dar este și o măsură de siguranță în eventualitatea unui deficit de furnizare în semestrul doi din 2018. 

Decizia vine după ce SUA a inițiat noi măsuri restrictive contra Iranului, ce a forțat numeroase companii globale să renunțe la achiziția de petrol din Iran.

În aceste condiții și piața moldovenească va avea de suferit, iar prețurile la benzină și motorină să își reia creșterea.

Bugetul poate pierde jumătate de miliard

Asta chiar dacă reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se arată încrezuți că în următoarea perioadă s-ar putea micșora prețurile la produsele petroliere.

„În viitorul apropiat se observă o scădere a prețurilor la produsele petroliere, pe parcursul ultimei luni are loc o tendință de descreștere, datorită faptului că descrește și prețul la petrol.

Advertisement

Dacă este tendința aceasta de micșorare a prețurilor pe piețele internaționale, automat acestea se vor reflecta și în prețurile plafon stabilite de către ANRE. Noi stabilim prețurile plafon, dar prețurile stabilite pe piață sunt mult mai mici”, a declarat directorul ANRE, Tudor Copaci.

Oficialul a explicat în cadrul audierilor din Comisia parlamentară pentru Economie, Buget și Finanțe cum se formează prețurile plafon la benzină și motorină, după ce mai mulți consumatori au protestat anterior față de scumpirea carburanților.

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se calculează la 1 litru pentru fiecare tip de produs și se bazează pe valoarea medie a cotațiilor pentru ultimele 14 zile calendaristice (Platts Cargoes FOB); cota accizelor și cota taxei și marja comercială specifică.

La audieri au fost discutate și posibilitățile de micșorare a prețurilor la combustibil, una dintre soluții fiind micșorarea TVA și a accizelor, însă aceste diminuări ar putea afecta economia și concurența de pe piață, susține președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

„Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special cu Ministerul finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii”, a precizat parlamentarul.

Creangă a specificat însă că, în cazul în care accizele vor fi micșorate cu un leu, atunci bugetul de stat nu ar acumula suma de 500 milioane de lei anual.

Anterior, la Chișinău au avut loc câteva proteste ale conducătorilor auto, care s-au arătat nemulțumiți de prețurile plafon mari, anunțate de ANRE. Protestatarii au cerut autorităților să întreprindă în regim de urgență măsurile necesare pentru a elimina accizele la importul produselor petroliere.

Marți, 26 iunie, ANRE a stabilit prețurile plafon la produsele petroliere pentru următoarele două săptămâni. Astfel, prețul plafon al benzinei va fi mai mic cu 5 bani și va constitui 19,10 lei pentru un litru, iar motorina va fi cu 9 bani mai ieftină, ajungând la 17,00 lei.

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Citiți și:

Prețurile angro la benzină și motorină au crescut din nou. Soluția Ministerului Economiei



Oportunitati