UE: Invalidarea alegerilor din Chișinău subminează încrederea poporului în instituțiile statului

shadow
Miercuri, 27.06.2018 13:54   945
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat o declarație comună privind invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău.

„Invalidarea netransparentă a alegerilor pentru primăria Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție din Moldova în seara zilei de 25 iunie, îi privează pe locuitorii Chișinăului de primarul lor ales în mod democratic, Dl Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în scrutinul din 3 iunie”, se spune îndeclarația publicată pe pagina Serviciului European de Acțiune Externă.

„Această decizie subminează încrederea poporului din Moldova în instituțiile statului”, au mai declarat Federica Mogherini și Johannes Hahn, notând faptul că „nici unul din participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor”.

Advertisement

„O justiție independentă, liberă de orice presiuni politice și care activează în transparent, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum stipulează Acordul nostru de asociere”, se mai spune în declarația oficialilor europeni.

Totodată în document se precizeaza ca „Uniunea Europeană așteaptă de la autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale, ca unul din principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și îndelung așteptată de cetățenii moldoveni.

„În aceste scopuri, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor”, se mai spune în declarația comună a vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, și a comisarului pentru extindere și politica de vecinătate, Johannes Hahn.

Cititi și:

100 milioane de euro: Invalidarea alegerilor din Chișinău poate bloca asistența macrofinanciară a UEOportunitati