Cine rămâne la conducerea Capitalei

shadow
Marţi, 26.06.2018 06:56   2563
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut pe 25 iunie, decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din municipiul Chișnău. Decizia CSJ este irevocabilă, iar Andrei Năstase, rămâne fără mandat de primar.

CSJ respinsese mai devreme o cerere a lui Năstase de recuzare a completului de judecători de la Înalta Curte.

Argumentele instanței

Astfel CSJ constată că Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au reținut că pe "3 iunie 2018, adică în „ziua tăcerii”, concurentul electoral din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a făcut agitație electorală".

"Cu referire la actul judecătoresc menționat, aceste instanțe au verificat dacă prin această încălcare au fost afectate/influențate rezultatele alegerilor locale noi desfășurate pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău...În acest sens, instanțele au reținut că mesajele exprimate de Andrei Năstase, calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor, au fost vizualizate și distribuite spre a fi vizualizate unui număr mare de persoane, care, deși nu poate fi apreciat cu exactă precizie, este unul de ordinul zecilor de mii. Acest număr este mai mare decât diferența de voturi dintre candidați existentă în turul II.

De asemenea, instanțele de judecată au reținut că desfășurarea agitației electorale în „ziua tăcerii” de către concurenții electorali Andrei Năstase și Ion Ceban sunt de natură să influențeze rezultatele scrutinului de vot, iar în aceste circumstanțe instanțele au evaluat impactul acțiunii de determinare a alegătorilor să voteze un anumit candidat și în funcție de prezența acestora la ambele tururi de vot. În acest sens, s-a constatat o prezență esențial mai mare a alegătorilor la vot în turul de scrutin din 03 iunie 2018, în care au fost admise încălcări ale Codului electoral de către concurentul electoral Andrei Năstase.

În cursul judecării cauzei s-a stabilit că postările live-video, publicate de către concurentul electoral Andrei Năstase la 03 iunie 2018 și care constituie agitație electorală în sensul art. 52 Cod electoral, au fost vizualizate de mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare Facebook, iar îndemnul concurentului electoral Ion Ceban, adresat cetățenilor municipiului Chișinău, a fost reflectat în sursele mass-media, fiind vizualizat de mai multe persoane.

Advertisement

În consecință, o parte din persoanele care au vizualizat postările live-video și/sau informat din sursele media au fost convinse să voteze un concurent electoral sau altul în cadrul scrutinului din 03 iunie 2018, fiind alterat astfel rezultatul votării", se precizează în verdictul instanței.

Reacții și noi proteste

Primarul ales pe 3 iunie, Andrei Năstase, a calificat hotărârea drept una ilegală susținând că de acum încolo Republica Moldova va fi cunoscută în lume nu numai din cauza miliardului furat, ci și prin faptul că un primar ales prin vot direct a rămas fără mandat.

„Republica Moldova va fi cunoscută în lume prin invalidarea unor alegeri, printr-un furt al votului”, a declarat Andrei Năstase.

El a chemat cetățenii la noi protestesă în fața Primăriei - acolo unde vor fi anunțate acțiunile de mai departe ale opoziției. „Vom constitui un comitet de rezistență națională - așa se întâmplă în dictatură”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

Ambasada SUA din Moldova a reacționat dur la decizia Curții, menționând că aceasta „a consolidat percepția publicului asupra interferențelor politice în justiția Republicii Moldova”.

„Alegerile libere, corecte și transparente sunt fundațiile oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Orice presupuse nereguli ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale Guvernului, inclusiv voința poporului, așa cum a fost exprimată prin alegeri. Independența justiției este un principiu democratic cheie, iar decizia de astăzi a consolidat percepția publicului asupra interferențelor politice în justiția Republicii Moldova”, se arată în reacția Ambasadei SUA.

Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko se declară extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria orașului Chișinău. „Voința oamenilor exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”, scrie Peter Michalko într-o postare pe Facebook.

În același timp purtatorul de cuvant al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari se arată sigur că "justiția în Republica Moldova este independentă".

"Pentru mine opinia judecătorului este definitivă. Sunt anumite probleme, dar am încredere în justiție. Sunt niște acuzații tradiționale. Nu este ceva nou. Eu rămân sigur că justiția în Republica Moldova este independentă”, a declarat Vitalie Gumurari, pentru Pro TV.

Cine va conduce Chișinăul

Alegerile locale noi s-au desfășurat în două tururi, la 20 mai și 3 iunie. În urma turului doi, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător a acumulat 52,57% din voturile chișinăuienilor, iar contracandidatul său socialistul Ion Ceban - 47,43%.

Anul însă acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale noi, astfel capitala va fi condusă de un primar interimar. În prezent, la conducerea primăriei se află viceprimarul Ruslan Codreanu. Actualul primar interimar al Chișinăului spune însă că nu știe dacă vrea să mai rămână în funcție.

Între timp, fosta primăriță Silvia Radu, care a preluat postul după suspendarea lui Dorin Chirtoacă, a negat pe Facebook speculațiile că ar putea reveni în funcție, spunând: „Nu revin la primărie și sper ca orașul să aibă o conducere legitimă cât mai curând". Mai devreme ea spunea că ar putea candida la alegerile locale de la anul, dacă situația orașului nu se ameliorează.

Alegerile planificate pentru funcția de primar al municipiului Chișinău urmează să fie organizate anul viitor.Oportunitati