O nouă amenințare pentru stabilitatea financiară! Creșterea creditelor de consum

shadow
Luni, 25.06.2018 05:19   2038
La finele trimestrului I din acest an suma totală a creditelor bancare și împrumuturilor de consum ale instituțiilor de microfinanțare din Moldova a ajuns la circa 9,3 miliarde de lei.

Aceasta reprezintă circa 29% din volumul total al creditelor din sectorul bancar din Moldova, constată experții de la German Economic Team Moldova (GET Moldau).

O amenințare pentru stabilitatea financiară

Potrivit experților volumul împrumuturilor de consum de la bănci a crescut de la 2,7 miliarde lei în T2- 2014 la 4,2 miliarde lei în T1-2018, o creștere de 58%. În același timp, ponderea împrumuturilor de consum din totalul împrumuturilor s-a majorat de la 5,9% la 13,1%. 

În același timp în ultimii ani se ateastă o creștere foarte mare a împrumuturilor acordate de instituțiile de microfinanțare - mai mult decât dublu în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2014 și T1-2018: de la 2,4 miliarde la 5,1 miliarde de lei.

"Din păcate, nu au fost găsite date cu privire la rata împrumuturilor de consum ale acestor instituții, dar se poate presupune că aceasta nu ar trebui să fie mai bună decât cea a împrumuturilor de consum bancare.  Există mult mai puține cerințe pentru obținerea unui împrumut de la o instituție de microfinanțare, motiv pentru care mai mulți consumatori cu istoric de credit rău vor solicita un astfel de credit, ceea ce ar trebui să ducă la o rată mai mare a creditelor neperformante", se arată în analiză.

În opinia experților germani, ponderea ridicată și în creștere continuă a creditelor de consum în totalul de împrumuturi, în combinație cu un sistem netransparent de acordare a împrumuturilor de consum, ar putea constitui un factor amenințător pentru stabilitatea financiară pe termen lung.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Evoluții și startup-uri   Sistemul bancar și asigurările   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati