Cine stă în spatele Consorțiului de investitori ce poate prelua Agroindbank

shadow
Joi, 28.06.2018 08:16   5235
Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat pe 22 iunie, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare din Moldova. Dar acțiunile ar putea ajunge și la alt investitor.

Semnarea precontractului coincide și cu aniversarea a cinci ani de la momentul când un grup de companii în spatele cărora stătea marele raider, a preluat controlul celei mai mari bănci din țară.

Şi fără bani și fără acțiuni

Atacul raider, orchestrat de cunoscutul afacerist, condamnat deja la 18 ani închisoare, dar susținut de justiție, de o parte din conducerea Băncii Naționale, de anumiți politicieni, dar și de presa afiliată unor grupuri oligarhice, a culminat cu demisia Nataliei Vrabie din fruntea MAIB și instalarea în conducerea băncii a unor persoane loiale raiderului.

Mulți acționari „lăsați” atunci de raider fără active, nici până acum nu au terminat cu litigiile în instanțe pentru a recupera acțiunile, dar și banii din dividende cuvenite.

Şi e vorba nu de un acționar sau doi, ci de zeci de persoane și companii, iar prejudiciile sunt de zeci de milioane de lei. Puține persoane din cele implicate în acest atac raider au fost pedepsite și sunt tot mai puțin șanse că ele vor plăti pentru aceasta.

Citiți și:

Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova

Autoritățile deocamdată sunt însă preocupate mai mult de procesul de vânzare a pachetului de 41,09% de acțiuni noi emise de la MAIB, în locul celor ce a aparținut grupului de raideri, în spatele cărora a stat Veaceslav Platon.

Acest proces de vânzare s-a cam lungit (durează deja doi ani), dar autoritățile îi acordă o importanță majoră, pentru că de el depinde în mare parte soarta sectorului bancar, dar și relațiile cu structurile financiare internaționale.

Băncile din Moldova trebuie să-și reia funcția de intermediere financiară

Pe 22 iunie 2018, Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank.

Autoritățile au dat procedurii o importanță majoră, fiind însoțită și de o campanie mediatică în țară și peste hotare.

„Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Evenimentul de astăzi va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale. Cu acționari mari, acționari de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară”, a afirmat ministrul Economiei Chiril Gaburici.

Nu există nicio garanție că consorțiul internațional va câștiga licitația!

Directorul pentru instituții financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, Henry Russel, a menționat eforturile Băncii Naționale a Moldovei în vederea transparentizării acționariatului și adoptarea în decembrie 2017 a mecanismului privind blocarea acționarilor netransparenți.

Totodată el a spus că munca nu se termină aici. „Astfel, la bancă, împreună cu noii investitori va veni o nouă disciplină, tehnologii noi, lucruri care vor face ca instituția să-și mențină poziția de lider și chiar să crească... Este nevoie și de continuarea reformelor, pentru ca sectorul bancar al Republicii Moldova să devină complet transparent”, a afirmat Henry Russel.

Pe de altă parte fondul lituanian Invalda INVL susține într-un comunicat de presă „că nu există nicio garanție că consorțiul internațional va câștiga licitația, deoarece va fi deschis și altor participanți”.

Prețul minim pentru participația de 41,09% din acțiunile MAIB este de peste 450 de milioane de lei moldovenești (la cursul de schimb actual – circa 23 de milioane de euro), iar licitația de vânzare a acțiunilor MAIB ar trebui să aibă loc pe parcursul următoarelor luni.

Cine sunt investitorii

Pentru a cumpăra acțiunile de la MAIB consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a creat o companie în Marea Britanie. E vorba de Heim Partners Ltd din Londra, care are un capital social de o mie de euro, iar director este moldoveanul Vasile Tofan, președintele Consiliului de Administrație de la Purcari Wineries, dar și analist la Horizon Capital.

Reprezentanții Consorțiului nu au explicat de ce au folosit o astfel de schemă sofisticată pentru a participa la achiziția băncii din Moldova.

Astfel Invalda INVL participă prin subsidiara sa MD Partners UAB (100%), deține o participație de 37,5% (375 de euro) la HEIM Partners Ltd. BERD are și el 37,5% (375 de euro), iar Dealbeta Investments Limited din Cipru – 25% (250 de euro).

Dealbeta Investments Limited are în calitate de fondatori două fonduri de investiții din offshorul american Delaware (SUA). E vorba de Emerging Europe Growth Fund III, L.P cu 29.258.964 de dolari și EEGF III Netherlands LP – cu 4.741.036 dolari. 

Ambele fonduri sunt însă sub supravegherea Comisiei SUA pentru Titluri Mobiliare și Bursă (SEC) și sunt parte a grupului Horizon Capital.

În același timp investitorii lituanieni nu exclud că ar putea la rândul lor să atragă fonduri de la investitori privați printr-un fond specializat de capital de risc, fondat de INVL - Asset Management. Ca rezultat, cota Invalda în capitalul social al MD Partners ar putea scădea, cu toate acestea, se prevede că Invalda INVL va păstra cel puțin 50% din capitalul propriu al MD Partners.

De notat că beneficiar final al unei cote de peste 92% din capitalul Invalda INVL este omul de afaceri lituanian Darius Šulnis, care este și președintele companiei.

De ce trebuie vândută Agroindbank

Chiar dacă prețul de achiziție al MAIB pare unul mic, faptul că acesta nu a fost vândut până acum denotă că riscurile sunt foarte mari.

De vină sunt politicienii ce controlează justiția moldovenească și instituțiile puse să supravegheze piața. Or pe parcursul ultimilor 15 ani, anume prin intermediul justiției și politicienilor a fost legalizată atât preluarea acțiunilor unor bănci - de la Victoriabank, Banca de Economii la Agroindbank, dar și furtul miliardului. 

Așa că pentru a intra pe piață, investitorii au solicitat și au primit mai multe garanții, atât de la autorități, cât și de la bancă și acționarii ei. 

Amintim că BNM a obligat în 2016, două grupuri de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 41,09%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate.

Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, ca urmare un pachet de 41,09% din acțiuni au fost expuse de mai multe ori la vânzare.

Vânzarea pachetului de acțiuni al Moldova-Agroindbank este și un angajament al autorităților Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional, care deja de un an urma să fie îndeplinit.

Mai adăugăm că vânzarea pachetului ar mai putea dura încă câteva luni. Or, Guvernul a împuternicit Agenția Proprietății Publice să solicite de la MAIB să furnizeze, până la 1 septembrie 2018, "o opinie de confirmare a valorii juste asupra prețului de cumpărare al acțiunilor nou-emise (denumită conform uzanțelor internaționale „fairness opinion”), care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație pe piața reglementată la data de 30 aprilie 2018".

Advertisement

Opinia trebuie să fie emisă de o entitate cu renume și cu o experiență recunoscută pe plan internațional în domeniul evaluării valorilor mobiliare ale entităților de interes public, ce nu este în conflict de interese cu Moldova-Agroindbank, care poate fi o bancă, o societate de audit sau o companie de evaluare.

Citiți și:

FMI nu ne dă bani? Motivul pentru care Guvernul a modificat de urgență legislația bancară 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati