„Omul” lui Platon, arestat la Kiev, după ce judecata moldovenească l-a eliberat

shadow
Vineri, 22.06.2018 16:46   1915
Alexandru Balica, unul dintre „asistenții“ lui Veaceslav Platon în mai multe operațiuni, care reprezentă și interesele Moldindconbank, a fost reținut din nou. De astă dată de anchetatorii din Ucraina.

Potrivit site-ului uazmi.org, Balica a fost reținut pe 21 iunie, de angajații Departamentului de combatere a crimelor economice din Kiev, pentru a fi extrădat ulterior în Republica Moldova dat fiind faptul că acesta este urmărit penal în baza acuzațiilor de comiterea mai multor infracțiuni grave.

De asemenea, se menționează că el ar fi fost dat în căutare prin Interpol deja de trei ani. În plus ar fi anchetat și de oamenii legii din Ucraina pentru posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unor surse din cadrul organelor de anchetă, Alexandru Balica era unul dintre principalii „asistenții“ a lui Veaceslav Platon în mai multe operațiuni, iar în calitate de avocat era responsabil de activitatea juristilor și administratorilor proceselor de insolvabilitate.

Advertisement

Alexandru Balica a mai fost reținut în februarie 2014 de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Motivul reținerii ar fi avut legătură cu evenimentele de atunci de la Victoriabank, dar și de atacul asupra leului pe piața valutară și afacerea "cumpărarea de deputați".

Citiți și:

Bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaților din Moldova

Ulterior Alexandru Balica a fugit din țară fără a mai aștepta verdictul instanței, pentru că procurorii insistau asupra arestării lui.

„Alexandru Balica este cercetat penal. El a fost reținut în temeiul articolului 166 din Codul de Procedură Penală“, declara pentru Adevărul în martie 2014, actualul procuror general Eduard Harunjen, pe atunci șeful Procuraturii Anticorupție.

De notat că Balica apare ca fondator al firmei Legaltriumf și a reprezentat în numeroase procese Moldindconbank, în perioada când aceasta era controlată de Platon.

Alexandru Balica a încercat să ajungă și deputat în Parlament, candidând în 2009 pe listele Mișcării Social-Politice "Acțiunea Europeană".Oportunitati