De ce au fost excluse 961 poziții tarifare și introduse alte 1010 poziții în nomenclatura mărfurilor

shadow
Joi, 21.06.2018 22:40   1132
Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care va fi actualizată Nomenclatura combinată a mărfurilor, ce prevede excluderea unui șir de coduri tarifare și adăugarea altor noi.

Actualizarea se face în conformitate cu Convenția internațională privind Sistemul armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, aprobat de Organizația Mondială a Vămilor la 14 iunie 1993, la care Republica Moldova este parte. Convenția stabilește revederea, la fiecare 4 ani calendaristici, a codificării și descrierii mărfurilor. Astfel, începând cu 2017, a intrat în vigoare versiunea nouă, care urmează a fi implementată și în țara noastră.

Proiectul de lege precizează principalele categorii de mărfuri, asupra cărora actualizările efectuate au avut impact, prin excluderea unui șir de coduri tarifare.

Acestea sunt unele categorii de pește (poziția 0302), de vinuri (poziția 2204), - s-a adăugat cod tarifar distinct la berea fără alcool (codul tarifar 2202 91 00); - diverse substanțe chimice (la poziția 2811); - lemn, cărbune de lemn și articole din lemn (la poziția 4407); - unele categorii de fructe comestibile (la poziția 0805); - diverse părți de utilaje și aparate (la poziția 7318); - unele categorii de pesticide și insecticide (la poziția 3808).

Advertisement

Printre schimbările aduse de noua Nomenclatură Combinată, se consideră adăugarea de noi coduri tarifare sau modificarea celor existente pentru: - diverse specii de pești, crustacee, moluște; - diverse băuturi precum: bere fără alcool, băuturi pe bază de soia, vinuri; - preparate chimice; - produse imunologice; - cartușe de cerneală, de toner; - anvelope utilizate pentru vehicule și mașini agricole și forestiere; - ventilatoare pentru răcirea microprocesoarelor, a aparatelor de telecomunicație; - aparate pentru filtrarea sau purificarea aerului; - mașini multifuncționale (imprimare, copiere ori transmisie de telecopii); - diverse mașinării, precum mașini de tăiat cu jet de apă, mașini pentru prelucrarea textelor, mașini pentru schimbat monede, mașini și aparate pentru fabricarea dispozitivelor de afișare cu ecran plat; - discuri digitale versatile (DVD); - ecrane tactile; - dispozitive de telecomandă fără fir, cu raze infraroșii, pentru consolele de jocuri; - tractoare agricole și forestiere, vehicule; - sateliți de telecomunicații; - dispozitive electronice interactive/educative.

În ansamblu, proiectul de lege privind modificările și completările la Nomenclatura combinată a mărfurilor, față de redacția în vigoare, prevede excluderea a 961 de poziții tarifare și introducerea a 1.010 poziții tarifare noi.

Implementarea modificărilor și completărilor la Nomenclatura combinată a mărfurilor este importantă în procedura vămuirii acestora, pentru reducerea timpului de aflare în vamă, precum și pentru întocmirea statisticii operațiunilor de import și export.

Autoritățile susțin că și din punct de vedere al acumulărilor la bugetul de stat, nu vor surveni schimbări majore la suma încasărilor din taxele vamale, iar modificările sunt compatibile cu reglementările legislației comunitare, fiind prototipul Nomenclaturii Combinate al Uniunii Europene.Oportunitati