Gazprom e de acord cu reorganizarea Moldovagaz conform directivelor UE

shadow
Joi, 21.06.2018 14:46   1548
Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre țara noastră și compania ”Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea dintre prim-ministrul Pavel Filip și vicepreședintele gigantului rus Gazprom, Valerii Golubev.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au constatat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru combustibilul consumat.

Astfel, pentru gazele livrate în 2016 au fost achitate 200,6 milioane de dolari, iar în 2017 - 167,5 milioane de dolari. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, Republica Moldova a reușit să achite și o parte din datoriile istorice.

Citiți și:

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE

Părțile au discutat și despre reorganizarea Moldovagaz și a structurilor sale interne de distribuție și furnizare a gazelelor naturale, în contextul reformei instituționale impuse de prevederile Acordului de Asociere RM-UE și Pachetul energetic 3, dar și de legislația națională în domeniu, care prevede divizarea transportării, distribuției și furnizării gazelor naturale.

Advertisement

În cadrul discuțiilor, Republica Moldova a primit asigurările de rigoare că piața internă va fi avea volumul necesar de gaze naturale pe parcursul anului 2019, iar tranzitul acestora va fi efectuat în același mod.

De altfel autoritățile Republicii Moldova i-au în calcul o eventuală criză a gazelor naturale și au elaborat un Plan de acțiuni pentru situații excepționale pe această piață.

Printre riscuri se numără avarii, geruri sau sistarea de către Rusia a livrărilor din cauza datoriilor. De notat că șeful de la Gazprom a fost însoțit de Iacov Cazacu, vicepreședintele Moldovagaz, care asigură intermatul funcției, după plecarea lui Vasile Botnari. Anterior Gazprom se opunea intenției autorităților moldovenești de restructura sistemul gazier conform Pachetului energetic III și susținea că acesta ar afecta interesele rusești.

Citiți și:

Guvernul se pregătește de o eventuală criză a gazelor din cauza datoriilor: Cinci scenarii de riscOportunitati