Saga Stati & Ascom vs. Kazahstan a continuat într-o instanță britanică

shadow
Joi, 21.06.2018 06:01   4772
O instanță de apel din Londra a lăsat în vigoare marți, 19 iunie 2018, o hotărâre judiciară care a permis Băncii din New York Mellon Corp. (BNY Mellon) să înghețe active în valoare de 22.6 miliarde de dolari din fondul petrolier al Kazahstanunul, din cauza refuzului guvernului acestei țări să achite compensații și penalități în sumă de 506,7 milioane de dolari investitorului moldovean Anatol Stati.

BNY Mellon și-a apărat decizia de a bloca aceste active prin faptul că a primit dispoziții de la diverse instanțe, obținute de Stati în litigiul cu guvernul de la Astana, care anterior a naționalizat proprietățile miliardarului în Kazahstan, scrie portalul specializat Law360.com.  

Autoritățile kazahe au atacat în apel hotărârea Înaltei Curți de Justiție pentru a recâștiga accesul la resursele Fondului Național (petrolier), unde sunt acumulate veniturile din comercializarea petrolului – resurse blocate de BNY Mellon anul trecut. 

Guvernul kazah și banca centrală din Astana pretind că banca americană a încălcat obligațiile contractuale când s-a conformat cu dispozițiile de înghețare a banilor. 

BNY Mellon a menționat că a fost obligată să se conformeze cu hotărârile emise anterior de instanțe din Belgia și Țările de Jos, acestea fiind confirmate de Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie. 

Guvernul kazah afirmă că banii depozitați în filiala londoneza a băncii americane nu ar trebui să constituie subiectul unui litigiu în sistemul judiciar englez și că instanțele britanice nu sunt obligate să recunoască hotărârile judiciare emise în alte țări. 

Curtea de Apel din Londra însă a decis că BNY Mellon este în drept să blocheze toate activele păstrate pe teritoriul britanic conform acordului cu Banca Națională a Kazahstanului și a respins argumentele părții kazahe vis-a-vis de acțiunile băncii americane. 

“Am ajuns la o concluzie clară precum că hotărârea emisă de judecătorul [instanței inferioare] a fost corectă și că argumentele apărării trebuie respinse.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Proprietari și manageri   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati