Undă verde pentru un consorțiu internațional la procurarea a 41,09% din acțiunile MAIB

shadow
Miercuri, 20.06.2018 17:10   2277
Banca Națională a Moldovei (BNM) a dat undă verde marți, 19 iunie 2018, unui consorțiu internațional la achiziționarea a 41,09% din capitalul social al băncii comerciale Moldova-Agroindbank S.A. (MAIB).

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, și Invalda INVL. Pentru a intra în structura acționariatului MAIB, cele trei entități s-au asociat într-o societate de investiții numită HEIM Partners Ltd., care a fost înregistrată în Regatul Unit și are sediul în Londra, notează BNM într-un comunicat pentru presă

BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală cu investiții majore în Europa Centrală și de Est.

Advertisement

BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova (Victoriabank, Mobiasbanca) cu investiții totale de peste 1,3 miliarde euro inclusiv 130 milioane euro cotizate în economia țării doar în 2017.

Horizon Capital este gestionarul a patru fonduri de investiții cu active totale de circa 700 milioane dolari SUA.

Unul dintre acestea este fondul de investiții EEGF III, creat de o serie de instituții financiare internaționale precum Western NIS Enterprise Fund, Corporația Financiară Internațională a Grupului Băncii Mondiale,  Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO). Horizon Capital activează preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova (Fincombank, Purcari Wineries), interesele fiind centrate pe sectorul bancar. 

Invalda INVL este o societate de investiții cu experiență în sectorul financiar-bancar în Lituania. Aceasta gestionează active în Țările Baltice și este cotată la Bursa de Valori Nasdaq Baltic din Vilnius. Administrează active de circa 600 milioane euro, inclusiv în sectorul financiar-bancar.Oportunitati