Cum Mold-Street.com a ajuns la primul milion în patru ani [SONDAJ]

shadow
Marţi, 19.06.2018 06:30   3065
Am ajuns la un milion în patru ani. E mult sau puțin pentru un site de nișă cu doar câteva articole publicate zilnic? De ce tocmai după patru ani? Cum a început proiectul Mold-Street.com? E profitabil sau nu să faci jurnalism economic?

Cele mai multe redacții vor considera data de fondare a organizației ziua cu care este semnat certificatul de înregistrare. Pentru noi, însă, ziua respectivă n-a lăsat nici o impresie demnă de scos cepul la butoi. Foaia de la Camera Înregistrării de Stat am atașat-o fără mari emoții la mapa cu documente și ne-am văzut în continuare de treabă. Adevăratul certificat de naștere a fost pentru noi lansarea sitului principal și publicarea primelor articole, la începutul lui iulie 2014. 

Era perioada când marea fraudă bancară derula conform graficului stabilit de un grup de șmecheri în cârdășie cu guvernarea țării, când mafia terenurilor făcea ravagii în capitală, iar tendințele din sistemul energetic măsurau răbdarea consumatorilor înainte de o nouă criză. Sectorul bancar, achizițiile publice și energetica au nimerit din start sub monitorizarea Mold-Street.com și, după 4 ani de la lansare, rămân încă călcâiul lui Ahiles în Republica Moldova. 

Totuși, nu aniversarea este motivul acestui articol. Faptul că am trecut de bariera statistică de un milion de vizitatori unici ne-a determinat să împărtășim câteva gânduri legate de activitatea noastră și de jurnalismul economic în general. La capitolul showbiz și ambalaj Mold-Street.com este departe de prima linie (și nici pe a doua sau a treia), însă noi niciodată n-am pus accentul pe formă ori cantitate. Căluțul nostru troian este substanța și calitatea materialelor. Respectiv, am contat pe un auditoriu care apreciază la justa valoare aceste două criterii. 

Cine sunt cititorii noștri

Pe 15 iunie 2018 sistemul statistic Google Analytics arăta că situl Mold-Street.com a fost vizitat de peste 1.009.000 de persoane în toată perioada cât există. Lunar situl este accesat de un număr între 33 și 40 de mii de vizitatori unici, cea mai bună performanță fiind înregistrată la 29 ianuarie 2017 – 11.213 utilizatori. 

Din numărul total, peste 43% sunt persoane tinere cu vârsta de 25-34 de ani, iar circa 24% sunt persoane între 35 și 44 de ani. Repartizarea conform genului este de 56% la 44% în favoarea bărbaților. După interese, cei interesați de finanțe, bănci și investiții constituie grupul dominant. 

Acoperirea geografică este de 99% din cele 196 de țări și teritorii recunoscute de unde Google colectează datele. Nimeni nu a intrat pe situl nostru din Burkina Faso, Eritreea, Svalbard și Jan Mayer (nu știam că există așa ceva) și Groenlanda (o includem deoarece are un teritoriu imens). Pentru o analiză mai corectă (nu și exactă) a informațiilor oferim în continuare datele agregate colectate în perioada iulie 2016 – iunie 2018. Cei mai mulți vizitatori au fost din Republica Moldova: circa 62%, urmată de România cu 9.4%, Italia cu peste 4.4%, Regatul Unit cu 4%, după care, cu cifre mai mici, în acest top 10 urmează Rusia, SUA, Germania, Franța, Polonia și Ucraina. 

În medie, un utilizator consumă 1.08 minute pe site, generând 2.64 sesiuni și vizitând 1.43 de pagini într-o singură sesiune. Acesta nu este un rezultat prost, dacă ținem cont de faptul că numărul de articole proprii, publicate într-o zi, este 4, în medie, că textele sunt destul de lungi, iar temele acoperite cuprind, în fond, doar domeniul economiei și afacerilor. 

Peste 4.400 de persoane și-au înregistrat profiluri pe site și dintre aceștia circa 200 de persoane fizice s-au abonat pentru perioade între 1 și 12 luni la conținutul cu plată.

Advertisement

Printre clienții abonați sunt și 20 de entități juridice. 

Școliți și bogați 

Rapoarte interesante sunt furnizate și de agenția Gemius, care prestează servicii de măsurare a audienței prin intermediul Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului. Conform datelor pentru martie 2018, dintre toate siturile autohtone analizate, Mold-Street.com are cea mai mare proporție de vizitatori cu studii superioare – 83% și cea mai mare proporție de vizitatori cu venituri lunare de la 30.000 de lei în sus – 12%. 

De asemenea, suntem pe prima poziție în privința vizitatorilor din a doua categorie a veniturilor mari (între 16.000 și 30.000 lei lunar) – 21%. Aceste date se explică prin faptul că majoritatea vizitatorilor sunt proprietari de afaceri sau administratori de companii (33%) și manageri de nivelul doi (47%). Din păcate, nu avem cititori din mediul persoanelor care se identifică cu clasa muncitoare, daca e să credem statisticii Gemius. Este o constatare tristă și pare credibilă, dacă ne amintim despre faptul că fenomenul corupției a subțiat considerabil pătura socială de mijloc, gonind sute de mii de specialiști calificați pe calea emigrării. 

Canalele de achiziție

Peste 50% din vizitatori utilizează telefonul mobil / smartfonul pentru a accesa Mold-Street.com, iar circa 46% intră pe site de pe un desktop, mai arată datele Google Analytics. Cei care ne citesc de pe o tabletă constituie sub 4%. Concluzia respectivă ne-a determinat să contractăm servicii de elaborare a versiunii mobile a sitului, care va fi gata în scurt timp.

Curios este faptul că 24.5% din cei care folosesc un dispozitiv mobil ne citesc de pe un model Apple iPhone, iar 15.8% din cititori au un Samsung. 

Potrivit datelor Google Analytics din perioada iulie 2016 – iunie 2018, rețelele sociale reprezintă principalul canal de achiziție a vizitatorilor – peste 37%, urmate de recomandări (referral) cu peste 24%, intrări directe circa 21% și căutarea organică 17%. Dacă comparăm cu o perioadă mai recentă, decembrie 2017 - iunie 2018, atunci vedem că volumul intrărilor directe și a căutărilor organice a crescut, iar rețelele sociale și recomandările au contribuit la un volum mai mic al traficului, cifrele fiind de 26.6%, 22%, 27.4%, și 24%, respectiv, constatând astfel un oarecare echilibru al canalelor de achiziție. 

SimilarWeb, un al sistem de măsurare a audienței, creditează traficul direct la Mold-Street.com cu circa 50% și rețelele sociale cu circa 25%, potrivit datelor pentru mai 2018. Căutările organice constituie ceva mai mult de 26%, iar recomandările puțin peste 8%. 

Dintre rețelele sociale, Facebook ne aduce cei mai mulți vizitatori – între 94% (SimilarWeb) și 99% (Google Analytics). 

Rolul donatorilor

Mold-Street.com a fost construit din resursele oferite de fundația European Endowment for Democracy (UE) și reconstruit în 2016 cu suportul National Endowment for Democracy (SUA). Cele două organizații au finanțat proiecte privind dezvoltarea jurnalismului economic de investigație pentru transparență și integrare europeană. De asemenea, am beneficiat și de asistența Ambasadei Statelor Unite din Chișinău și a Fundației Soros-Moldova. 

Granturile acoperă circa 90% din necesitățile noastre și ne permit, printre altele, să contractăm experți și analiști economici pentru scrierea articolelor împreună cu autorii noștri, să achităm abonamentele (foarte scumpe) la bazele de date guvernamentale (Lex, Cadastru, Registru, Monitorul Oficial, etc.), să plătim la timp chiria sediului și serviciile de comunicare. Fără acest ajutor generos, activitatea jurnalistică ar fi mult prea dificilă, iar gradul de informare a societății ar fi neînsemnat. Datorită donatorilor, cetățenii Republicii Moldova și din exterior au aflat despre fraudarea băncilor, Mold-Street.com fiind una din sursele principale din spatele revelațiilor. Grație lor se menține pe linia de plutire și economia țării. 

Proiecte și planuri

Până în prezent echipa Mold-Street.com a implementat 5 proiecte cu durata cuprinsă între 8 și 12 luni. Cel mai recent proiect finalizat are și o broșura cu toate articolele publicate, care poate fi descărcată gratis în română, rusă sau engleză. Broșura este disponibilă și în versiune de tipar și poate fi solicitată prin email office@mold-street.com sau prin telefon (+373)-69275843. 

În aprilie curent a demarat proiectul ”Jurnalismul economic împotriva manipulării în scopuri electorale”, iar în mai a fost dat startul proiectului ”Jurnalismul economic pentru integrare europeană și împotriva dezinformării în Moldova”, cu scopul de a combate știrile false, propaganda și populismul. Exemple de luptă cu aceste calamități informaționale este articolul despre realizarea programului ”Drumuri bune pentru Moldova” la Strășeni, de pe urma căruia se pare că cel mai mult beneficiază membrii Partidului Democrat, sau articolul despre ”apartamentele sociale” la preț de 642 euro per metru pătrat la Glodeni, sau despre inițiativa de-a dreptul iresponsabilă a liberalilor de a modifica Codul Fiscal, sau despre propunerea nefondată a socialiștilor de a reduce accizele și impozitele la produsele petroliere. 

Era populismului, din păcate, abundă în propuneri, promisiuni și inițiative care nu au nimic în comun cu economia reală, care prejudiciază interesul public și deviază atenția cititorilor către subiecte ieftine, intoxică rațiunea, neagă faptele și bunul simț. 

Drept răspuns, Mold-Street.com va depune eforturi pentru diversificarea canalelor de distribuire a informațiilor, majorarea volumului analitic, implicarea unui număr mai mare de autori, și modernizarea sitului, păstrând în continuare un atașament special față de conținutul de valoare și calitatea gândurilor. Speram că la 2 milioane vom ajunge într-o perioada mai scurtă. 

Dacă doriți să susțineți echipa noastră, puteți procura un abonament accesând această pagină



Oportunitati