Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău sub semnul întrebării. Transgaz nu are bani

shadow
Vineri, 15.06.2018 06:11   3241
Republica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 și atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la București.

"În 2019 - prima parte a anului 2020 vom reuși ca Republica Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP - coridorul sudic din nordul Greciei, dar și invers, pentru că toate aceste coridoare sunt pe reverse flow (în ambele sensuri - n.r.). Putem duce gaze la Chișinău chiar și din Marea Nordului", a spus Sterian, citat de Agerpres.

Transgaz a fost lăsată fără bani

Transgaz a câștigat, iarna trecută, licitația pentru achiziția Vestmoldtransgaz, compania de stat ce deține gazoductul Iași-Ungheni, care ar urma să fie extins până la Chișinău. 

Citiți și:

Când România va putea asigura cu gaze și Republica Moldova

Startul și realizarea acestui proiect în acest an însă este sub semnul întrebării, din cauza lipsei banilor. Astfel în ședința de joi a Adunării Generale a Acționarilor Transgaz, dominată de reprezentanții Ministerului Economiei, s-a decis ca o cotă de 90% din profituri să fie repartizată cu titlul de dividende către stat, potrivit Hotnews.ro.

Consiliul de Administrație al companiei a propus ca respectiva cotă să fie de 50%, propunere care însă a fost respinsă. Va fi repartizată sub formă de dividende suma de 534,3 milioane de lei românești, pentru sursele de finanțare ale companiei rămânând doar 47,7 milioane de lei (circa 10 milioane euro).

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Construcții și imobiliare  

Advertisement

Oportunitati