Primăria a anulat și autorizația de desființare a cinematografului Gaudeamus

shadow
Joi, 14.06.2018 08:50   2380
Viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziție prin care sistează valabilitatea autorizației de desființare a cinematografului Gaudeamus, emisă tot de el pe 23 martie 2018.

Funcționarul nu a indicat motivele unei astfel de decizii, care ar putea fi de altfel contestată de proprietarii imobilului, care a fost demolat deja în mare parte. Trei zile în urmă viceprimarul a mai emis o altă dispoziție prin care a decis sistarea lucrărilor de desființare a construcției.

Lucrările de demolare a cinematografului au început la câteva zile după alegerea noului primar general al munucipiului Chișinău, Andrei Năstase. Acoperișul deja a fost dat jos și în câteva zile clădirea ar fi dispărut în totalitate. 

Citiți și:

Cine demolează Cinematograful Gaudeamus și ce va construi în loc

Primarul nou ales al capitalei, Andrei Năstase, a cerut viceprimarului, Nistor Grozavu, să vină cu explicații publice în legătură cu acest caz.

Advertisement

Totodată a solicitat printr-un denunț adresat Procuraturii municipiului Chișinău, Inspecției de Stat în Construcții și Primăriei Chișinău stoparea imediată a lucrărilor de demolare a clădirii, care s-ar derula cu încălcări.

De notat că pe 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chișinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidențial și operarea de modificări în regulamentul local de urbanism și atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R" (rezidențială).

Cine sunt proprietarii

Terenul de 0,25 hectare din str. Vasile Alecsandri 4 și clădirea fostului cinematrograf Gaudeamus sunt proprietatea societății pe acțiuni de tip închis Cristivlad, fondată la începutul lunii septembrie 2004. Terenul aferent clădirii a fost cumpărat abia în septembrie 2010.

Potrivit Ziarului Național, un raport al Curtii de Conturi realizat în mai 2006, preciza că societatea pe acțiuni Cristivlad a fost constituită cu încălcări de către Ministerul Culturii. Statul deținea atunci 52% din acțiuni în cadrul companiei, iar asociat minoritar cu 48% era societatea pe acțiuni Crisan Hamb.

În toamna anului 2008, statul deja deținea doar 29,3% din capitalul Cristivlad pe care le-a vândut contra sumei de două milioane de lei. Despre companie se știe doar că are ca administrator pe Lidia Troianovscaia.

Potrivit schiței de proiect, realizată de beneficiarul acestuia, Cristivlad, și investitorul Inamstro SRL, urmează a fi ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje, dintre care două subterane.

Inamstro SRL este înregistrată în satul Gordinești din raionul Rezina, este deținută de Vitalie Verejan (35%), Veronica Verejan (35%) și Nicolae Ionichie (30%) și realizează mai multe proiecte imobiliare în Chișinău.Oportunitati