Risc de avarie în sistemul electric provocat de hoții de ulei de transformator

shadow
Miercuri, 13.06.2018 10:13   1298
Trei situații de avarii în rețea cu posibile riscuri grave de electrocutare a populației, inclusiv de deteriorare a aparatelor electrocasnice și alte prejudicii materiale pe fundalul probabilității izbucnirii în consecință a unor incendii de pe urma intervențiilor ilegale a hoților de ulei de transformator au avut loc recent în raioanele Ștefan Vodă și Taraclia.

Astfel, de către persoane neidentificate deocamdată de către poliție, pe 19 mai în satul Răscăieți din raionul Ștefan Vodă și succesiv, pe 4 iunie în satul Orehovca și pe 9 iunie în orașul Taraclia din raionul Taraclia a fost furat tot uleiul din transformatoarele de putere care au ieșit avariat din funcție, lăsând fără energie electrică sute de consumatori casnici și o unitate agricolă.

În legătură cu producerea acestor noi ilegalități administrația Red Union Fenosa și exprimă profunda îngrijorare, cere identificarea făptașilor, și atrage atenția opiniei publice asupra consecințelor grave suportate de întreprindere și consumatori.

"În primul rând aceste acțiuni au un impact negativ direct asupra fiabilității și furnizării continue a energiei electrice, conducând la deconectări avariate și prin urmare creează deranjamente consumatorilor care rămân timp îndelungat fără energie.

Advertisement

Iar în al doilea rând, acestea pot provoca situații de risc major de electrocutare pentru făptași și de incendii pentru populația din apropiere. În același timp aceste acțiuni afectează funcționalitatea și securitatea instalațiilor electrice, astfel aducând prejudicii materiale considerabile companiei", se arată într-un comunicat al companiei.

De la începutul anului 2018 au avut loc deja 13 asemenea cazuri, iar în 2017 au fost constatate și documentate 18 cazuri de furt al uleiului de transformator, în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Comrat, Vulcănești,Cahul, Căușeni, Orhei și altele, cu un prejudiciu material total de circa 850.000 lei.

Deși administrația Red Union Fenosa a depus demersurile corespunzătoare către Inspectoratele de Poliție raionale pe fiecare caz în parte, cu regret se constată faptul că persoanele vinovate încă nu au fost identificate, iar furturile de ulei din posturile de transformare continuă până în prezent.

În acest context, compania solicită implicarea activă a autorităților publice locale în persoana primarilor, a organelor de poliție precum și a cetățenilor pentru combaterea acestui flagel și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Aceste cazuri ieșite din comun, sustrag întreprinderea de la îndeplinirea activităților planificate de investiții, exploatare și deservire a instalațiilor electrice menite să sporească calitatea serviciului prestat, afectează fondurile de resurse și implică personalul în efectuarea unor lucrări de restabilire a funcționalității rețelelor, în detrimentul altor lucrări planificate.Oportunitati