O nouă scumpire. De astă dată la apă și servicii de canalizare

shadow
Miercuri, 13.06.2018 05:16   3172
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) convoacă vineri, 15 iunie, o ședință publică în care urmează să decidă reducerea tarifelor la energia electrică și să le majoreze pe cele la serviciile de furnizare a apei și de canalizare și epurare a apelor uzate în Chișinău.

Astfel pentru ora 9.00, este programată examinarea și aprobarea de către ANRE a noilor tarife de distribuție și prețurile de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Union Fenosa și, respectiv, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Curentul se va ieftini cu circa 10%

Reamintim că, anterior, compania a cerut ANRE reducerea tarifului cu 5,5%, drept urmare a aprecierii monedei naționale față de dolar. Potrivit calculelor Agenției, în cazul consumatorilor casnici tariful va scădea cu 20 de bani (-10%): de la 199 bani la 179 bani/kWh. Anterior ANRE luase în calcul o reducere cu 12,7%.

La fel și în cazul consumatorilor industriali reducerea va fi de aproximativ 10%.

În cadrul ședinței de vineri, la ora 10.00, Agenția planifică să examineze și să aprobe noile tarife de distribuție și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Nord și, respectiv, FEE Nord.

Advertisement

Prețul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populația din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, față de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh.

Apa se va scumpi cu 13,5%;

Tot vineri, la ora 11.00, ANRE va dezbate și solicitarea întreprinderii Apă-Canal Chișinău de majorare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.

Într-un demers adresat ANRE, conducerea Apă-Canal Chișinău a cerut majorarea în medie cu 10,6% a tarifelor pentru apă și servicii de canalizare, inclusiv pentru consumatorii casnici cu 13,5%: de la nivelul actual de la nivelul actual de 10,69 lei pentru un metru cub de apă la 12,13 lei.

Majorarea este motivată prin creșterea cheltuielilor și a investițiilor.

Chiar și cu această majorare locuitorii din capitală vor achita un tarif de câteva ori mai mic decât locuitorii din restul localităților unde există serviciu public de furnizarea a apei potabile și de evacuare a apelor uzate.

Noile tarife ar urma să intre în vigoare la data publicării.Oportunitati