O nouă majorare a prețurilor la carburanți

shadow
Marţi, 12.06.2018 12:47   801
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță noi prețuri plafon de comercializare la benzină și benzină pentru perioada 13-26 iunie 2018.

Astfel prețul plafon pentru benzină crește cu peste 30 de bani și va constitui 19,49 lei/litru (inclusiv: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA).

De ce crește prețul

În cazul motorinei prețul nou va fi de 17,41 lei/litru (inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA).

De notat că noua majorare vine după ce acum două săptămâni după intervenția premierului, Agenția a decis să reducă prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei de la 19,79 la 19,19 lei pentru litru și de la 17,75 la 17, 09 lei pentru un litru de motorină. Prețul stabilit acum două săptămâni a generat o serie de reacții negative și proteste ale automobiliștilor.

ANRE explică noua scumpire prin faptul că în perioada 29 mai-11 iunie 2018, cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și cu 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%).

Totodată cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Advertisement

"Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină", explică ANRE.

Potrivit Agenției, marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

  • prima furnizorului rafinăriei;
  • costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  • taxele pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți;
  • cheltuielile pentru convertirea valutei;
  • cheltuielile de transportare, depozitare și comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  • alte cheltuieli justificate și necesare aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale.
  • profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

De notat că în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Citiți și:

Noi scumpiri la orizont. Petrolul se scumpește, iar după el benzina și gazulOportunitati