La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Un nou dosar și un nou miliard pe numele lui Platon

1 2
 • Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani
  Foto: arhivă
 • Primarul de Orhei Ilan Shor a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, dar stă la libertate
  Foto: facebook.com
Marţi, 12.06.2018 06:30   960
Avocații afaceristului Veaceslav Platon susțin că un nou dosar de învinuire a fost intentat clientului lor, prin care se încearcă transferarea responsabilității pentru dispariția a încă unui miliard din sistemul bancar lui Platon.

Apărarea susține că această învinuire nu are la bază un probatoriu, ci rezultă doar din mărturiile primarului de Orhei Ilan Șor, potrivit IPN.

Kroll spune că Șor, iar procurorii că Platon

Avocatul Valeriu Pleșca a menționat că a fost emisă o nouă ordonanță de punere sub învinuire în cadrul unei noi cauze penale, în care lui Veaceslav Platon i se incriminează însușirea a peste 1,7 miliarde de lei de la Banca de Economii. Potrivit apărării, suma de bani ar fi fost transferată unor grupuri de companii bine cunoscute și care sunt reflectate în raportul Kroll drept companii ce fac parte din grupul Șor. 

E vorba de firmele Biro Media, Univet Invest, Contrade, Molint, Talnes, Lavima Impex, care erau gestionate de Ilan Șor.

„Deci, lui Veaceslav Platon i se incriminează că, profitând de încrederea lui Ilan Șor, adică inducându-l pe acesta în eroare, dânsul fiind președintele Băncii de Economii, ar fi obținut creditele. Dar creditele, de fapt, le-au obținut companiile atribuite grupului Șor. Și banii au mers mai departe în alte companii înregistrate în afara hotarelor Republicii Moldova.

Vorbim despre compania Zenit Management LP, care la fel este înregistrată pe aceeași adresă ca și alte companii ale grupului Șor. În aceste condiții, clientului nostru i-au apărut neînțelegeri: cum el a comis infracțiunea sau sustragerea, odată ce nu sunt prezentate probe că banii ar fi ajuns la el, iar toată învinuirea în principiu se bazează pe informațiile prezentate de Ilan Șor”, a notat Valeriu Pleșca.

Se încearcă a ascunde adevărul despre furtul miliardului

Potrivit Newsmaker, în rechizitoriu procurorii ar fi indicat că în noiembrie 2014, Platon l-a convins pe Şor să transfere o sumă de 1,7 miliarde lei de pe conturile Zenit Management pe cele ale VEB Solution Corporation. Banii au fost primiţi de la BEM şi au fost folosiţi pentru a rambursa creditele de la Moldindconbank. Şor ar fi susţinut în faţa procurorilor că a făcut aceste operaţiuni, fiind indus în eroare şi la rugamintea lui Platon.

Avocaţii spun însă că procurorii nu au analizat documentele şi se bazează doar pe mărturiile lui Ilan Şor

În plus, prin aceeași ordonanță, lui Platon i se incriminează că ar fi însușit alte 278,5 milioane de lei, iarăși prin intermediul unor companii, ca ulterior banii respectivi să fie rambursați către Moldindconbank prin niște credite care la fel ar fi fost obținute de Ilan Șor.

„Probabil, sumele respective – de un 1,7 miliarde și 278 de milioane – se tind a fi scoase din altă învinuire sau din alt rechizitoriu pentru a fi incriminate clientului nostru. Clientul nostru nu recunoaște aceste sume de bani și nu este demonstrat prin nimic că dânsul a sustras acești bani”, a declarat apărătorul Valeriu Pleşca.

La rândul său, avocatul Eduard Rudenco a menționat că se face tot posibilul pentru ca societatea să nu cunoască despre cei care într-adevăr a furat din sistemul bancar. Acest dosar de învinuire este o copie-oglindă a învinuirii pe care Veaceslav Platon a fost deja condamnat.

„Analizând această învinuire, am ajuns la o concluzie – adevărul despre furtul miliardului nu o să-l aflăm. Acești procurori fac tot posibilul ca să-l acopere pe Ilan Șor și pe cei care de fapt au profitat de banii sustrași din Banca de Economii și din Banca Națională. Pentru mine cel puțin, este ridicolă această învinuire”, a mai spus Eduard Rudenco.

De notat că un an în urmă, Veaceslav Platon a publicat pe blogul său informaţii care ar demonstra că Zenit Management era gestionată de Ilan Şor..

Nici procurorii şi nici Ilan Şor nu au comentat noile informaţii difuzate de avocaţii lui Veaceslav Platon.

Citiţi şi:

Unde-i miliardul? Peste 100 de cauze penale și 14 sentințe de condamnareprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close