Un nou dosar și un nou miliard pe numele lui Platon

shadow
Marţi, 12.06.2018 06:30   1289
Avocații afaceristului Veaceslav Platon susțin că un nou dosar de învinuire a fost intentat clientului lor, prin care se încearcă transferarea responsabilității pentru dispariția a încă unui miliard din sistemul bancar lui Platon.

Apărarea susține că această învinuire nu are la bază un probatoriu, ci rezultă doar din mărturiile primarului de Orhei Ilan Șor, potrivit IPN.

Kroll spune că Șor, iar procurorii că Platon

Avocatul Valeriu Pleșca a menționat că a fost emisă o nouă ordonanță de punere sub învinuire în cadrul unei noi cauze penale, în care lui Veaceslav Platon i se incriminează însușirea a peste 1,7 miliarde de lei de la Banca de Economii. Potrivit apărării, suma de bani ar fi fost transferată unor grupuri de companii bine cunoscute și care sunt reflectate în raportul Kroll drept companii ce fac parte din grupul Șor. 

E vorba de firmele Biro Media, Univet Invest, Contrade, Molint, Talnes, Lavima Impex, care erau gestionate de Ilan Șor.

„Deci, lui Veaceslav Platon i se incriminează că, profitând de încrederea lui Ilan Șor, adică inducându-l pe acesta în eroare, dânsul fiind președintele Băncii de Economii, ar fi obținut creditele. Dar creditele, de fapt, le-au obținut companiile atribuite grupului Șor. Și banii au mers mai departe în alte companii înregistrate în afara hotarelor Republicii Moldova.

Vorbim despre compania Zenit Management LP, care la fel este înregistrată pe aceeași adresă ca și alte companii ale grupului Șor. În aceste condiții, clientului nostru i-au apărut neînțelegeri: cum el a comis infracțiunea sau sustragerea, odată ce nu sunt prezentate probe că banii ar fi ajuns la el, iar toată învinuirea în principiu se bazează pe informațiile prezentate de Ilan Șor”, a notat Valeriu Pleșca.

Advertisement

Se încearcă a ascunde adevărul despre furtul miliardului

Potrivit Newsmaker, în rechizitoriu procurorii ar fi indicat că în noiembrie 2014, Platon l-a convins pe Şor să transfere o sumă de 1,7 miliarde lei de pe conturile Zenit Management pe cele ale VEB Solution Corporation. Banii au fost primiți de la BEM și au fost folosiți pentru a rambursa creditele de la Moldindconbank. Şor ar fi susținut în fața procurorilor că a făcut aceste operațiuni, fiind indus în eroare și la rugamintea lui Platon.

Avocații spun însă că procurorii nu au analizat documentele și se bazează doar pe mărturiile lui Ilan Şor

În plus, prin aceeași ordonanță, lui Platon i se incriminează că ar fi însușit alte 278,5 milioane de lei, iarăși prin intermediul unor companii, ca ulterior banii respectivi să fie rambursați către Moldindconbank prin niște credite care la fel ar fi fost obținute de Ilan Șor.

„Probabil, sumele respective – de un 1,7 miliarde și 278 de milioane – se tind a fi scoase din altă învinuire sau din alt rechizitoriu pentru a fi incriminate clientului nostru. Clientul nostru nu recunoaște aceste sume de bani și nu este demonstrat prin nimic că dânsul a sustras acești bani”, a declarat apărătorul Valeriu Pleșca.

La rândul său, avocatul Eduard Rudenco a menționat că se face tot posibilul pentru ca societatea să nu cunoască despre cei care într-adevăr a furat din sistemul bancar. Acest dosar de învinuire este o copie-oglindă a învinuirii pe care Veaceslav Platon a fost deja condamnat.

„Analizând această învinuire, am ajuns la o concluzie – adevărul despre furtul miliardului nu o să-l aflăm. Acești procurori fac tot posibilul ca să-l acopere pe Ilan Șor și pe cei care de fapt au profitat de banii sustrași din Banca de Economii și din Banca Națională. Pentru mine cel puțin, este ridicolă această învinuire”, a mai spus Eduard Rudenco.

De notat că un an în urmă, Veaceslav Platon a publicat pe blogul său informații care ar demonstra că Zenit Management era gestionată de Ilan Şor..

Nici procurorii și nici Ilan Şor nu au comentat noile informații difuzate de avocații lui Veaceslav Platon.

Citiți și:

Unde-i miliardul? Peste 100 de cauze penale și 14 sentințe de condamnareOportunitati