La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Miracolul economic moldovenesc. Inflație zero în luna mai

1
 • Inflaţie zero în luna mai
  Foto: rfi.md
Marţi, 12.06.2018 05:26   1514
În luna mai preţurile medii de consum au rămas la nivelul celor din luna aprilie 2018, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Altfel spus Moldova a avut parte de o inflație zero.

E pentru prima dată în ultimii șase ani când în luna mai se întâmplă un astfel de fenomen, și e pentru a doua oară în scurta istorie a Republicii Moldova. De regulă inflație zero sau deflaţie se atestă în lunile de vară, datorită scăderii preţurilor la produsele agricole, graţie recoltelor locale. 

Pomişoarele s-au ieftinit cu 39,3%, iar serviciile de turism peste hotare s-au scumpit cu 43,6%

Ce s-a întâmplat în luna mai ca preţurile să bată pasul pe loc? Potrivit BNS, această stagnare a fost influenţată "de descreşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,5 la sută, de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,2 şi respectiv 0,5 la sută".

În luna mai 2018 faţă de aprilie 2018 au scăzut preţurile la următoarele produse alimentare: pomuşoare de livadă – cu 39,3%, ouă de găină – cu 18,4%, fructe exotice – cu 4,4%, slănină neprelucrată – cu 4,3%, legume proaspete – cu 3,1% (în special: dovlecei – cu 22,9%, castraveţi – cu 22,2% şi tomate – cu 7,5%), ulei vegetal – cu 2,0%, zahăr tos – cu 1,8%, lapte şi produse lactate – cu 1,2%, peşte proaspăt şi congelat – cu 0,7% etc.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate scumpiri la fructe de livadă sîmburoase – cu 24,6%, cartofi – cu 19,8%, morcovi şi sfeclă roşie – cu 18,9% şi respectiv 11,4%, ceapă uscată – cu 3,1%.

În schimb preţurile la majoritatea mărfurilor nealimentare au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la carburanţi – cu 3,6%, costume de baie pentru femei – cu 3,7%, obiecte de sanitărie şi igienă – cu 1,7%, ţigări – cu 1,2% etc.

Au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la sandalete pentru dame – cu 2,6%, autoturisme – cu 1,5%, televizoare – cu 1,3%, aspiratoare – cu 0,9%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 0,5%, medicamente – cu 0,4%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna mai 2018 faţă de aprilie a fost înregistrată o majorare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 43,6%, asigurarea obligatorie a transportului – cu 2,2%, serviciile laboratoarelor medicale – cu 1,9%, serviciile medicale cu plată – cu 0,7% etc.

Totodată, în perioada de raport au scăzut tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 2,4%, serviciile hoteliere – cu 1,7%, închirierea apartamentelor – cu 1,1% etc.

Cât vor mai scădea preţurile

Per total rata anuală a inflației continuă să scadă rapid și a coborât, în luna mai, la 2.8%, față de 3,7% în luna aprilie. Datele făcute publice de Biroul Național de Statistică confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze în continuare.

BNM aprecia o lună în urmă că mai sunt şi alţi factori care vor contribui la scăderea pe termen scurt a inflației. Unul dintre acestea este faptul că a fost amânată modificarea tarifului la energia electrică în trimestrul întâi, ceea ce a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018.

Această tendinţă se va inversa însă în a doua parte a acestui an datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor.

Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste în anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.

Conform Raportului II asupra inflației, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,% înregistrat în luna martie 2018, până la nivelul de 2,2% în medie pentru trimestrul IV 2018, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%. Valoarea medie anuală va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor, susţine Banca Naţională.

Ultimele prognoze ale Fondului Monetar Internațional și Ministerului Economiei și Infrastructurii arată că în 2018 se va înregistra o rată a inflației de 4,1%, iar în 2019 - de 4,7%.

Citiţi şi:

Scăderea prețurilor este temporară. Din toamnă revin scumpirileprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close