Miracolul economic moldovenesc. Inflație zero în luna mai

shadow
Marţi, 12.06.2018 05:26   1877
În luna mai prețurile medii de consum au rămas la nivelul celor din luna aprilie 2018, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Altfel spus Moldova a avut parte de o inflație zero.

E pentru prima dată în ultimii șase ani când în luna mai se întâmplă un astfel de fenomen, și e pentru a doua oară în scurta istorie a Republicii Moldova. De regulă inflație zero sau deflație se atestă în lunile de vară, datorită scăderii prețurilor la produsele agricole, grație recoltelor locale. 

Pomișoarele s-au ieftinit cu 39,3%, iar serviciile de turism peste hotare s-au scumpit cu 43,6%

Ce s-a întâmplat în luna mai ca prețurile să bată pasul pe loc? Potrivit BNS, această stagnare a fost influențată "de descreșterea prețurilor la produsele alimentare cu 0,5 la sută, de creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare și la tarifele pentru prestarea serviciilor populației cu 0,2 și respectiv 0,5 la sută".

În luna mai 2018 față de aprilie 2018 au scăzut prețurile la următoarele produse alimentare: pomușoare de livadă – cu 39,3%, ouă de găină – cu 18,4%, fructe exotice – cu 4,4%, slănină neprelucrată – cu 4,3%, legume proaspete – cu 3,1% (în special: dovlecei – cu 22,9%, castraveți – cu 22,2% și tomate – cu 7,5%), ulei vegetal – cu 2,0%, zahăr tos – cu 1,8%, lapte și produse lactate – cu 1,2%, pește proaspăt și congelat – cu 0,7% etc.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate scumpiri la fructe de livadă sîmburoase – cu 24,6%, cartofi – cu 19,8%, morcovi și sfeclă roșie – cu 18,9% și respectiv 11,4%, ceapă uscată – cu 3,1%.

Advertisement

În schimb prețurile la majoritatea mărfurilor nealimentare au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creșteri de prețuri la carburanți – cu 3,6%, costume de baie pentru femei – cu 3,7%, obiecte de sanitărie și igienă – cu 1,7%, țigări – cu 1,2% etc.

Au fost înregistrate unele reduceri de prețuri la sandalete pentru dame – cu 2,6%, autoturisme – cu 1,5%, televizoare – cu 1,3%, aspiratoare – cu 0,9%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 0,5%, medicamente – cu 0,4%.

Pentru serviciile prestate populației în luna mai 2018 față de aprilie a fost înregistrată o majorare la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 43,6%, asigurarea obligatorie a transportului – cu 2,2%, serviciile laboratoarelor medicale – cu 1,9%, serviciile medicale cu plată – cu 0,7% etc.

Totodată, în perioada de raport au scăzut tarifele medii lunare pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 2,4%, serviciile hoteliere – cu 1,7%, închirierea apartamentelor – cu 1,1% etc.

Cât vor mai scădea prețurile

Per total rata anuală a inflației continuă să scadă rapid și a coborât, în luna mai, la 2.8%, față de 3,7% în luna aprilie. Datele făcute publice de Biroul Național de Statistică confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze în continuare.

BNM aprecia o lună în urmă că mai sunt și alți factori care vor contribui la scăderea pe termen scurt a inflației. Unul dintre acestea este faptul că a fost amânată modificarea tarifului la energia electrică în trimestrul întâi, ceea ce a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018.

Această tendință se va inversa însă în a doua parte a acestui an datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor.

Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste în anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.

Conform Raportului II asupra inflației, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,% înregistrat în luna martie 2018, până la nivelul de 2,2% în medie pentru trimestrul IV 2018, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%. Valoarea medie anuală va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor, susține Banca Națională.

Ultimele prognoze ale Fondului Monetar Internațional și Ministerului Economiei și Infrastructurii arată că în 2018 se va înregistra o rată a inflației de 4,1%, iar în 2019 - de 4,7%.

Citiți și:

Scăderea prețurilor este temporară. Din toamnă revin scumpirileOportunitati