Cum se realizează un proiect de șase miliarde de lei

shadow
Luni, 11.06.2018 05:54   1693
Termenul de acordare a mijloacelor financiare de către Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea faza IV a Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova ar putea fi prelungit cu doi ani ani, potrivit unui amendament propus spre aprobare de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Peste două săptămâni se împlinesc exact cinci ani de la semnarea pe 25 iunie 2013, la Luxemburg, de către premierul de atunci, Iurie Leancă și vicepreședintele BEI, Wilhelm Molterer, a unui Acord în valoare de 150 de milioane de euro (circa trei miliarde de lei) pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a 121 kilometri de drumuri pe coridoarele transeuropene ce trec prin țara noastră.

Mega-proiectul mort

Era vorba despre secțiunea de sud-vest a centurii Chișinău, finalizarea unui drum de legătură de la Porumbeni la Cimișlia, dar și a unui drum de ocolire a orașului Comrat. Maturitatea împrumutului este de 18 ani, inclusiv perioada de grație de 5 ani. Rata dobânzii urma să fie stabilită separat pentru fiecare tranșă debursată, iar comisionul unic constituie 50.000 de euro. Proiectul urma a fi realizat în decurs de cinci ani.

Citiți și:

Cum arată șantierul de construcție a șoselei de centură a Chișinăului. Lucrările bat pasul pe loc

Din datele publice nu este clar dacă Moldova a primit vre-un leu din acest credit. Astfel pe platforma pentru gestionarea asistenței externe nu există o astfel de informație.

Proiectul este menționat însă în Raportul anual privind asistența externă acordată Republicii Moldova în anul 2016elaborat de Cancelaria de stat.

Dar acolo existăe doar precizarea că "împrumuturile BEI, de obicei, sunt cofinanțate de către BERD și sunt însoțite de granturile acordate de către UE, prin intermediul Facilității de Investiții pentru Vecinătate (NIF)".

Totodată se mențiomează că faza IV a Proiectului de reabilitare a drumurilor are o valoare totală de 315,5 milioane de euro (circa 6,3 miliarde lei), inclusiv 150 milioane - BERD, 150 milioane - BEI și 15,5 milioane euro - grant NIF.

Astfel spus dacă se cere o extindere a ternenului de realizare în cazul BEI, aceeași procedura ar urma să fie și în cazul BERD.

Ce vor autoritățile de la Chișinău

Guvernul ar urma să adopte o decizie de a solicita negocierea unui amendament de extinderea a termenului până pe 25 iunie 2020, în care creditul este disponibil pentru debursare, "fapt care lasă suficient timp pentru finalizarea proiectului".

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Corupția   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati