La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Calea Ferată din Moldova vrea să reabiliteze 250 kilometri de cale ferată

1
 • Gara din Tighina
  Foto: palamar-photo.com
Duminică, 10.06.2018 07:35   1102
Calea Ferata din Moldova (CFM) intenționează să utilizeze banii din împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru un proiect de reabilitare a segmentului de cale ferată de circa 250 kilometri Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

Potrivit întreprinderii, licitaţia pentru această reabilitare a infrastructurii feroviare este planificată să fie lansată în trimestrul trei al anului 2018, se va baza pe Proiect, iar lucrările de construcţie vor fi realizate conform angajamentelor contractantului. 

Cine poate concura

BERD însă precizează că licitația pentru aceste contracte este prevăzută să înceapă pe 15 august 2018, iar proiectul propus, are un cost total estimat de 100,75 milioane de euro.

Până atunci CFM invită companiile interesate şi calificate în proiectarea și realizarea unor astfel de lucrări să participe la o prezentare de proiect în cadrul căruia întreprinderea va prezenta strategia de achiziții și implementare și va colecta opiniile potențialilor ofertanți.

Prezentarea este planificată pentru 20 iunie 2018 în incinta CFM, iar după aceasta va fi organizată o vizită la fața locului pe ruta Chișinău-Bender-Basarabeasca-Etulia.

Totodată CFM anunţă că licitaţia va fi organizată în conformitate politicile și regulile de achiziții ale BERD și vor fi deschise firmelor din orice țară, iar veniturile din împrumutul băncii nu pot fi utilizate în scopul plății către persoane sau entități, pentru orice import de bunuri, dacă o astfel de plată sau import este interzisă printr-o decizie a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite luată în temeiul capitolului VII din Carta Organizației Națiunilor Unite sau în conformitate cu o lege a reglementării oficiale a țării cumpărătorului.

Circulația feroviară ar putea fi suspendată

CFM este într-o situație dificilă. Astfel din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata normată de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste cinci ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii 5-6 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi de circa un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la 300 de milioane euro.

Amintim că Proiectul de finanțare a achiziției de locomotive și de modernizare a CFM este din 2014, iar suma totală a împrumutului este de 105 milioane de euro, inclusiv 50 de milioane din partea BERD și 50 de milioane euro din partea BEI. De asemenea, este prevăzută și o asistență tehnică nerambursabilă de 5 milioane euro din Fondul de Investiții de Vecinătate al UE (NIF) pentru a co-finanța achiziționarea de locomotive noi.

Prima parte a contractului prevede achiziționarea a 11 locomotive diesel electrice potrivite atât pentru transportul de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri. De asemenea, urmează a fi cumpărate echipamente de întreținere aferente. Licitaţia a fost anunţată încă la începutul anului 2017, dar nici până acum nu a fost anunţat cine va livra locomotivele.

A doua parte a contractului vizează reabilitarea infrastructurii feroviare. Lucrările de reabilitare vor fi concentrate asupra coridoarelor Bender-Chișinău-Ungheni-Bălți-Ocnița și Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

Citiţi şi:

Calea Ferată nu a cumpărat locomotive noi, dar deja există riscul că nu le va putea plăti print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Transport și turism   Construcții și imobiliare   Achiziții publice și licitații   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close