La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Cine demolează Cinematograful Gaudeamus şi ce va construi în loc

1 2
 • Clădirea cinematografului Gaudeamus a fost construită în anii 50 ai secolulului XX
  Foto: facebook.com/cinematograful gaudeamus
 • Potrivit schiţei de proiect în locul cinematografului vor fi edificate nişte blocuri
  Foto: unimedia.info
Sâmbătă, 09.06.2018 06:27   2744
În locul Cinematografului Gaudeamus de pe strada Vasile Alecsandri din Capitală, care este în proces de demolare vor fi ridicate două blocuri locativ cu 15 etaje de către o companie din satul Gordineşti, Rezina.

Lucrările de demolare au început la câteva zile după alegerea noului primar general al munucipiului Chişinău, Andrei Năstase. Acoperișul deja a fost dat jos, iar în zilele următoare clădirea ar putea dispărea în totalitate.

O demolare legală

Primarul nou ales al capitalei, Andrei Năstase, a cerut viceprimarului, Nistor Grozavu, să vină cu explicații publice în legătură cu acest caz. Totodată a solicitat printr-un denunț adresat Procuraturii municipiului Chișinău, Inspecției de Stat în Construcții și Primăriei Chișinău stoparea imediată a lucrărilor de demolare a clădirii, care s-ar derula cu încălcări.

În replică Primăria municipiului Chişinău a făcut câteva precizări susţinând că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1.007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare nr. 28/a/18 din 22.03.2018.

"Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal.

De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R" (rezidenţială)".

Totodată administraţia Primăriei dă asigurări că în cazul în care agentul economic a admis încălcări ale Planului de organizare a şantierului, acesta va fi sancţionat contravenţional.

Cine sunt proprietarii

De notat că terenul de 0,25 hectare din str. Vasile Alecsandri 4 și clădirea fostului cinematrograf Gaudeamus sunt proprietatea societăţii pe acţiuni de tip închis Cristivlad, fondată la începutul lunii septembrie 2004. Terenul aferent clădirii a fost cumpărat abia în septembrie 2010.

Potrivit Ziarului Naţional, un raport al Curtii de Conturi realizat în mai 2006, preciza că societatea pe acțiuni Cristivlad a fost constituită cu încălcări de către Ministerul Culturii. Statul deținea atunci 52% din acțiuni în cadrul companiei, iar asociat minoritar cu 48% era societatea pe acţiuni Crisan Hamb.

În toamna anului 2008, statul deja deţinea doar 29,3% din capitalul Cristivlad pe care le-a vândut contra sumei de două milioane de lei. Despre companie se ştie doar că are ca administrator pe Lidia Troianovscaia.

Potrivit schiței de proiect, realizată de beneficiarul acestuia, Cristivlad, și investitorul Inamstro SRL, urmează a fi ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje, dintre care două subterane.

Inamstro SRL este înregistrată în satul Gordineşti din raionul Rezina, este deţinută de Vitalie Verejan (35%), Veronica Verejan (35%) şi Nicolae Ionichie (30%) şi realizează mai multe proiecte imobiliare în Chişinău.

Bloc locativ sau centru multifuncţional

Cât despre ce va fi edificat în locul fostului cinematograf, apoi arhitectul-șef al capitalei, Sergiu Borozan, a spus că va fi un centru multifuncţional.

"Posibil că o să fie şi spaţii hoteliere şi locative mai sus. Dar posibil la primele nivele o să fie un centru de agrement, cultural şi de agrement pentru cetăţeni", a declarat pentru Publika TV, şeful Direcţiei Arhitectură a Capitalei, Sergiu Borozan.

Anterior s-a încercat stoparea demolării cinematografului, care cu o capacitate de 350 de locuri, era până acum singura sală de proiecţie încăpătoare şi bine dotată din ţară, unde puteau fi vizionate producţii de cinema mai puţin comerciale şi unde se desfăşurau festivaluri de film.

Citiţi şi:

Câte construcţii neautorizate ajung să fie demolate? Doar una din zeceprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Piața funciară  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close