Cine demolează Cinematograful Gaudeamus și ce va construi în loc

shadow
Sâmbătă, 09.06.2018 06:27   3889
În locul Cinematografului Gaudeamus de pe strada Vasile Alecsandri din Capitală, care este în proces de demolare vor fi ridicate două blocuri locativ cu 15 etaje de către o companie din satul Gordinești, Rezina.

Lucrările de demolare au început la câteva zile după alegerea noului primar general al munucipiului Chișinău, Andrei Năstase. Acoperișul deja a fost dat jos, iar în zilele următoare clădirea ar putea dispărea în totalitate.

O demolare legală

Primarul nou ales al capitalei, Andrei Năstase, a cerut viceprimarului, Nistor Grozavu, să vină cu explicații publice în legătură cu acest caz. Totodată a solicitat printr-un denunț adresat Procuraturii municipiului Chișinău, Inspecției de Stat în Construcții și Primăriei Chișinău stoparea imediată a lucrărilor de demolare a clădirii, care s-ar derula cu încălcări.

În replică Primăria municipiului Chișinău a făcut câteva precizări susținând că lucrările de demolare a imobilului cu suprafața de 1.007,5 metri pătrați se execută autorizat, conform autorizației de desființare nr. 28/a/18 din 22.03.2018.

"Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Inițial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chișinău a emis autorizație de desființare a construcției încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanți ai societății civile. La data de 20.09.2017, instanța de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizația de desființare a fost eliberată în mod legal.

Advertisement

De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chișinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidențial și operarea de modificări în regulamentul local de urbanism și atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R" (rezidențială)".

Totodată administrația Primăriei dă asigurări că în cazul în care agentul economic a admis încălcări ale Planului de organizare a șantierului, acesta va fi sancționat contravențional.

Cine sunt proprietarii

De notat că terenul de 0,25 hectare din str. Vasile Alecsandri 4 și clădirea fostului cinematrograf Gaudeamus sunt proprietatea societății pe acțiuni de tip închis Cristivlad, fondată la începutul lunii septembrie 2004. Terenul aferent clădirii a fost cumpărat abia în septembrie 2010.

Potrivit Ziarului Național, un raport al Curtii de Conturi realizat în mai 2006, preciza că societatea pe acțiuni Cristivlad a fost constituită cu încălcări de către Ministerul Culturii. Statul deținea atunci 52% din acțiuni în cadrul companiei, iar asociat minoritar cu 48% era societatea pe acțiuni Crisan Hamb.

În toamna anului 2008, statul deja deținea doar 29,3% din capitalul Cristivlad pe care le-a vândut contra sumei de două milioane de lei. Despre companie se știe doar că are ca administrator pe Lidia Troianovscaia.

Potrivit schiței de proiect, realizată de beneficiarul acestuia, Cristivlad, și investitorul Inamstro SRL, urmează a fi ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje, dintre care două subterane.

Inamstro SRL este înregistrată în satul Gordinești din raionul Rezina, este deținută de Vitalie Verejan (35%), Veronica Verejan (35%) și Nicolae Ionichie (30%) și realizează mai multe proiecte imobiliare în Chișinău.

Bloc locativ sau centru multifuncțional

Cât despre ce va fi edificat în locul fostului cinematograf, apoi arhitectul-șef al capitalei, Sergiu Borozan, a spus că va fi un centru multifuncțional.

"Posibil că o să fie și spații hoteliere și locative mai sus. Dar posibil la primele nivele o să fie un centru de agrement, cultural și de agrement pentru cetățeni", a declarat pentru Publika TV, șeful Direcției Arhitectură a Capitalei, Sergiu Borozan.

Anterior s-a încercat stoparea demolării cinematografului, care cu o capacitate de 350 de locuri, era până acum singura sală de proiecție încăpătoare și bine dotată din țară, unde puteau fi vizionate producții de cinema mai puțin comerciale și unde se desfășurau festivaluri de film.

Citiți și:

Câte construcții neautorizate ajung să fie demolate? Doar una din zeceOportunitati