Vaja multimilionarul. Cum nevoia de bani și acces pe piețe îl determină să devină mai transparent

shadow
Luni, 11.06.2018 06:29   7387
Businessul occidental joacă după reguli clare și transparente, iar nevoia de extindere a afacerilor și integrare în circuitul financiar și comercial internațional l-a forțat și pe un multimilionar din Republica Moldova să facă un gest mai puțin obișnuit în mediul autohton - publicarea informațiilor despre afacerile pe care le are și a valorii acestora.

În acest mod, Vaja Jhashi, un georgian născut în Rusia și stabilit permanent în Republica Moldova, poate fi considerat primul super-bogat moldovean care a deschis cărțile în privința companiilor pe care le controlează și a cifrelor de afaceri.

Avere de peste 200 de milioane dolari

Documentele publicare arată că acesta are o avere de cel puțin 210 de milioane de dolari, formată în special din cote deținute în capitalul a peste 20 de companii din Moldova, Ucraina și Elveția. Averea sub formă de bani și imobile a familiei nu a fost evaluată.

Prin recunoașterea activelor și valorii acestora, businessmanul s-a conformat cu o serie de norme din domeniu din Uniunea Europeană, spațiu unde Republica Moldova tinde să se integreze.

Afaceristul moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi este cunoscut însă în special datorită activității grupului Trans-Oil, care îi aparține, dar și legăturilor strânse pe care le are și le-a avut de lungul anilor cu autoritățile de la Chișinău și unii lideri politici.

300 milioane de dolari cu o dobândă de 12%

La începutul acestui an mai multe companii din Moldova, Ucraina, Cipru, Elveția și Irlanda, afiliate lui Vaja Jhashi și-au dat acordul de a garanta o emisiune de obligațiuni de circa 300 milioane de dolari, prin intermediul Bursei de la Dublin. Beneficiar este firma Aragvi Finance International DAC din Irlanda, deținută de Aragvi Holding International Ltd din Cipru, o altă companie afiliată grupului Trans-Oil și milionarului.

Startul listării a fost dat pe 30 ianuarie 2018, la Bursa din Dublin după care urmau să fie emise valori mobiliare (Notes) în valoare de până 300 milioane de dolari, cu o rată anuală a dobânzii de până la 10% și o scadență de cinci ani. Această încercare de listare, chiar dacă a ajuns și în atenția agențiilor de rating internaționale, a eșuat, din cauza interesului scăzut din partea investitorilor.

Așa că firma Aragvi s-a retras de la bursă. Peste trei luni a revenit cu o ofertă nouă și acum vrea să atragă investiții de aceeași valoare, dar cu o rată anuală a dobânzii mai mare - 12%. Dobânda respectivă este foarte mare, chiar și în condițiile Moldovei.

Pentru detalii despre această încercare de capitalizare și scopul investițiilor Mold-Street.com s-a adresat la Tatiana Babakova, directorul financiar al grupului Trans-Oil, care inițial a solicitat întrebările în formă scrisă, apoi a renunțat la comentarii.

„Din păcate conform regulelor bursei, noi nu putem oferi comentarii sau răspuns până la un anumit moment”, a precizat sec managerul.

Fost ambasador american în Moldova, director independent la grupul Trans-Oil

În dorința de a interesa investitorii, în board-ul grupului au fost atrase mai multe persoane cu pondere. Astfel apar doi bancheri de la Banque de Commerce et de Placements din Elveția, controlată de familia miliardarului turc Karamehmet (prin holdingul Borak SA). Este și fostul ambasador al SUA la Chișinău Moldova, Asif Chaudry, în prezent vice-președinte pentru programe internaționale la Washington State University și vice-președinte al U.S. Foreign Agriculture Service. El apare în prezent ca director independent la Trans-Oil.

De altfel, anterior grupul Trans-Oil se credita de la băncile din Moldova și de la instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială, IFC sau BERD.

Băncile din Moldova nu pot însă acorda sume atât de mari, cum este cea solicitată de grup prin intermediul bursei, iar instituțiile financiare internaționale se pare că se feresc deocamdată de o colaborare mai strânsă ca în trecut cu Vaja Jhashi, mai ales după o serie de scandaluri din România legate de preluarea unor afaceri și terenuri agricole.

Valoarea activelor - 237 milioane de dolari

În cadrul acestei ieșiri la bursă, o companie internațională specializată a făcut și o evaluare a activelor grupului Trans-Oil. Conform datelor de la mijlocul anului 2017, valoarea a 22 de active a fost estimată la 237,2 milioane de dolari. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția.

La toate aceste active, Vaja Jhashi deține cote majoritare direct sau prin alte firme. Astfel în baza acestei evaluări internaționale, valoarea doar a activelor cei aparțin și care sunt puse ca gaj în cadrul expunerii la Bursa de la Dublin trece de 210 milioane de dolari.

Prospectul lansat în luna mai 2018, prin care este făcută prezentarea grupului Trans-oil arată că mai sunt și câteva alte companii afiliate lui Vaja Jhashi. Noi ne vom limita doar la activele evaluate pentru listarea la bursă.

Floarea Soarelui din Bălți

Cea mai importantă afacere deținută de Vaja este fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălți, pe care a preluat-o în anul 2011 și care a fost evaluată la 54,09 milioane de dolari. Omul de afaceri este beneficiarul a unei cote de 84,66% evaluată la 45,8 milioane dolari. Acțiunile sunt deținute prin intermediul a două companii din Cipru - Trezeme Limited și Amambleus Limited, care la rândul lor sunt deținute de Stareverest Trading & Investments Limited, fondată de Aragvi Holding Internațional Ltd, toate din Cipru.

Anul trecut Floarea Soarelui a avut o cifră de afaceri de 821 milioane lei și un profit de 35,7 milioane lei. În prezent fabrica trece printr-un amplu proces de modernizare, grație unei investiții de 9,5 milioane de dolari. E vorba de o instalație de extracție a uleiului ce va permite prelucrarea a peste 1.200 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi, sau mai mult de 300.000 de tone pe an.

Terminalul lui Vaja

A doua afacere ca mărime este terminalul de cereale și culturi oleaginoase Trans-Cargo din portul Giurgiulești. Inaugurat în 2009, în prezența fostului președinte Vladimir Voronin și a actualului președinte Igor Dodon (pe atunci ministru al Economiei), acesta este estimat acum la 44,33 milioane de dolari, iar Vaja Jhashi are o cotă de 100%.

Complexul oferă posibilitatea de încărcare a cerealelor și a culturilor oleaginoase pe nave prin două terminale situate pe Prut și pe Dunăre cu o capacitate de 1,6 milioane tone metrice. Capacitatea de încărcare a terminalului de pe Prut permite încărcarea a 200-300 de tone de cereale pe oră și a terminalului de pe fluviul Dunărea - până la 800 tone pe oră. Mai adăugăm că la Giurgiulești se mai află și o altă afacere, Trans Bulk, evaluată la 7,7 milioane de dolari, din care cota lui Vaja este de 80%, adică aproximativ 6,15 milioane de dolari.

Al treilea activ din Moldova ca valoare a lui Vaja este fabrica de ulei Transoil (99,99%) din Ceadâr Lunga estimată la 28,6 milioane de dolari și construită în anul 2010

Afacerile din Ucraina

Urmează elevatorul din portul liber Reni din Ucraina, evaluat la 20,1 milioane dolari. Cota lui Vaja Jhashi este de 94,77%, adică de circa 19,1 milioane dolari. Tot la Reni, Ucraina, Vaja deține și 66,7% (circa 6,6 milioane dolari) din compania Reni-Line, estimată la o valoare totală de 9,92 milioane dolari. Ambele active au fost cumpărate în anul 2014 și pentru ele Trans-Oil a concurat cu firma Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț.

De fapt a fost un veritabil război, cu litigii în instanțele din Ucraina, cu acuzații de corupere a funcționarilor, cu proteste și blocaje ale activității întreprinderilor. Învingător a ieșit Vaja, care încă din anul 2002, arenda capacitățile elevatoarelor din Reni.

Elevatoarele din Moldova

Vaja Jhashi deține și numeroase elevatoare amplasate practic în toate regiunile Republicii Moldova (Otaci, Dondușeni, Florești, Anenii Noi etc).

Cel mai mare și de la care a pornit de fapt toată afacerea în Moldova este Elevatorul Kelley Grains SA din Căușeni. Acesta a fost privatizat încă acum 20 de ani de firma americană Trans-Oil Ltd, deținută de omul de afaceri James Kelley.

Vaja Jhashi a fost mai mulți ani adjunctul lui James Kelley, iar după moartea acestuia, a preluat conducerea Trans-Oil și apoi în anii 2004-2008 și toate afacerile din Moldova. Tot în aceeași perioadă Vaja Jhashi stabilește sediul financiar la grupului Trans-Oil în Elveția.

Relația cu Plahotniuc și puterea

Vaja este cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia, și este considerat un apropiat al liderului democrat Vlad Plahotniuc. A fost o perioadă membru al board-ului Asociației Oamenilor de afaceri din Moldova, fondață de Vlad Plahotniuc.

Totodată a fost în trecut membru în Consiliul de Administrație al Victoriabank (ales în octombrie 2011), în perioada când președinte al acestuia era Vlad Plahotniuc. A avut afaceri și cu controversatul bancher Gherman Gorbunțov, fiind alături de acesta, acționar și membru al Consiliului la Universalbank, o bancă în procedură de lichidare.

În anii 2014-2015 a inițiat o extindere a afacerilor în România, unde a preluat o fabrică de ulei și grupul Racova a milionarului român Adrian Porumboiu, ce exploata peste 50.000 de hectare de terenuri agricole. În jurul acestei afaceri s-au iscat mai multe scandaluri și litigii în instanțele din România, iar Porumboiu a susținut de mai multe ori că în spatele afacerii ar sta chiar Vlad Plahotniuc.

Advertisement

Vaja Jhashi a negat aceste informații.

Premierul Filip se consultă cu Vaja

Vaja a avut și are relații bune în cadrul Guvernărilor de la Chișinău. De exemplu în cadrul vizitei sale oficiale în Emiratele Arabe Unite din 29-30 ianuarie 2018, prim-ministrul Pavel Filip a fost însoțit doar de un singur om de afaceri. Acesta era nimeni altul decât Vaja Jhashi.

Întrebat despre motivele pentru care a fost însoțit de milionar în vizita din EAU, Pavel Filip a declarat că Vaja Jhashi este singura persoană pe care o cunoște, care vorbește fluent araba și care este bine informată la capitolul activitate economică în țările din Golful Persic.

„L-am selectat și l-am rugat să meargă în această vizită în Emiratele Arabe pentru că este cel puțin unicul om pe care eu îl cunosc din Republica Moldova și cu care discut de mai mult timp și chiar mă consult în tot ceea ce ține activitatea economică cu țările din Golf. Este unicul om pe care îl cunosc din Moldova care vorbește fluent araba și care are cunoștințe și este specialist în acest domeniu. Încerc să mă consult cu cei care cunosc mai bine decât mine unele domenii sau unele regiuni”, a explicat premierul Pavel Filip.

Cifre de afaceri și piețe de desfacere

Datele prezentate în oferta la bursă arată că grupul a avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 435 milioane de dolari, în creștere cu 24,5% față de anul 2016, iar EBITDA (profit până la impozitare) a constituit 56 milioane de dolari, cu 25% peste rezultatul din 2016.

Principala piață de desfacere a producției este UE (Italia, Grecia, Cipru, Spania, România, Franța și Portugalia), cu o cotă de circa 51%, urmată de Turcia cu 15%, Rusia și Ucraina – 14%, statele arabe – 12% și Moldova – 5%).

Mai adăugăm că la începutul acestui an o altă afacere, fondată și dezvoltată de Victor Bostan, un alt antreprenor moldovean, a ieșit la o bursă dintr-un stat UE - Bursa de Valori de la București. E vorba de vinăria Purcari, care a reușit să ajungă să fie listată la bursă și a atras noi investitori în afacere, banii fiind necesari pentru dezvoltare și extinderea pe piețele din UE și alte state.

Citiți și:

Premieră pentru o celebră vinărie din Moldova. Purcari, listată cu succes la Bursă

O companie din Moldova a obținut un contract de 25 milioane dolari cu Ministerul Apărării din Irak 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati