Doi bancheri de la Tiraspol au fost condamnați pentru că au vândut lei moldovenești

shadow
Vineri, 08.06.2018 07:35   1487
Ex-președintele așa-zisei băncii republicane transnistrene, Eduard Kosovski, și adjunctului său, Alexandru Leanca, au fost condamnați de o instanță din Tiraspol pentru abuz de serviciu.

Astfel Kosovski a fost condamnat la trei ani de închisoare, în timp ce Leanca la doi ani, condiționat, cu aceeași perioadă de probă. Leanka a fost eliberat din arest în sala de judecată. 

Ei au fost condamnați pentru că în iunie 2016, în condițiile unei crize valutare accentuate, împreună cu alți funcționari ai băncii, ar fi luat decizii ilegale la solicitarea fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Astfel la licitațiile valutare organizate la Tiraspol, banca republicană ar fi vândut atunci ilegal circa 90 de milioane de lei. De valută au beneficiat doar câteva firme, inclusiv Tristar SRL (ООО «ТриСтар») din Râbnița, despre care presa din regiune spune că are fondatori din Chișinău.

Citiți și:

Leul moldovenesc a ajuns principala valută în Transnistria

În același timp, agenții economici din Transnistria nici nu ar fi știut despre faptul că banca ar avea valută de vânzare. Firma a avut în anii 2015-2017, licență pentru importul de produse petroliere eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

Potrivit postului de televiziune TSV, afiliat grupului Sheriff, Tristar SRL a fost implicată în importul de combustibil în Transnistria.

Advertisement

Ca urmare a unor astfel de acțiuni, a apărut un deficit de combustibil, produse alimentare și valută în regiunea separatistă.

Eduard Kosovski a fost șef al așa-zisei băncii republicane transnistrene în perioada februarie 2012-decembrie 2016, adică cât timp liderul regiunii era Evgheni Şevciuk.

De notat că doi ani în urmă regiunea transnistreană se confrunta cu o criză bugetară și de valută fără precedent. În martie-aprilie 2016 băncile și casele de schimb nu mai vindeau dolari, euro, hrivne ucrainene, ruble rusești sau lei moldovenești. În lipsa valutei, mai mulți importatori spuneau că nu-și pot onora contractele și că ar fi ajuns în pragul falimentului.

Tot atunci Eduard Kosovski anunța că așa-zisa bancă republicană transnistreană nu mai are nici-un dolar în rezervele sale valutare.

Potrivit acestuia pe piața valutară s-a creat un deficit de valută încă de la finele anului 2015, iar măsurile adoptate pentru a preveni o criză nu au dat rezultate, pentru că banca republicană transnistreană nu ar dispune de toate instrumentele necesare.

Unul dintre factori ce stimula criza era menținerea artificială a unui curs de schimb înalt pentru așa-zisa rublă transnistreană.

Astfel cursul oficial local era menținut timp de câțiva ani la doar 11 ruble pentru un dolar, în timp ce cel real de pe piață ajunsese la 15-16 ruble.

Citiți și:

Chișinăul a salvat de la catastrofă regimul de la TiraspolOportunitati