Hackathonul media „Puterea a cincea”: căutăm „antidotul” pentru manipulare

shadow
Joi, 07.06.2018 13:30   2718
Ajuns în acest an la a patra ediție, Hackathonul media „Puterea a cincea” readuce în atenția noastră subiectul educației media.

Timp de trei zile (6-8 iulie) echipele înregistrate în concurs vor lansa idei originale care vor promova gândirea critică în rândul consumatorilor de media.

Propaganda, manipularea, știrile false sau războaiele informaționale nu sunt fenomene noi - acestea există de secole, doar că, în timp,  s-au schimbat modalitățile și platformele de promovare. În prezent, posibilitățile internetului și ale rețelelor sociale de a influența oamenii sunt nelimitate. Iată de ce, educația media rămâne a fi un subiect de actualitate, care oferă cetățenilor cunoștințele și instrumentele necesare pentru a analiza critic informația din spațiul public.

Ediția curentă a hackathonului încurajează participanții să elaboreze „antidoturi” care să prevină manipularea mediatică și să dezvolte gândirea critică a consumatorilor de media.  

La eveniment vor fi prezenți experți naționali și internaționali, care vor ghida echipele în elaborarea și definitivarea ideilor de proiect. De asemenea, ei vor face prezentări pe subiectul educației, ajutând participanții să identifice mai ușor soluții pentru a filtra știrile și a depista materialele manipulatoare.

De această dată, experții străini vin din Germania - Daniel Seitz, profesor de media, Olga Kisselmann, manager pentru inovații în grupul de cercetare și cooperare a Deutsche Welle, și Marcus Bösch - jurnalist, lector, antreprenor și co-fondator al studioului de realitate virtuală „Vragments”. Echipa va fi completată de experții și mentorii din Republica Moldova - Ruslan Mihalevschi, redactorul-șef al publicației independente regionale „SP” din Bălți, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, Sorina Ştefârță, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Dona Şcola, cofondatoarea Generator Hub și a Asociației DNT, Victor Spânu, cofondatorul start-up-urilor Pandametrix și Anabot, câștigătorul a două ediții precedente ale hackathonului.

Lupta împotriva falsurilor necesită instrumente eficiente

Experții și mentorii din Moldova speră că evenimentul va contribui la elaborarea unor instrumente eficiente, pentru a lupta împotriva falsurilor promovate în spațiul mediatic.   

Redactorul-șef al publicației „SP” Ruslan Mihalevschi este convins că nu există un instrument universal pentru a evita manipularea informațională a cetățenilor. „Doar un complex de metode poate da rezultate. Este vorba atât de educația media în rândul copiilor și a adulților, cât și de deconspirarea permanentă a falsurilor, promovarea jurnalismului profesionist și onest, dezvoltarea instrumentelor IT pentru contracararea falsurilor media. În lista respectivă, instrumentele IT nu ar trebui să dețină ultimul loc, având în vedere că ele au devenit deja o armă eficientă în mâinile manipulatorilor, de exemplu, în cazul Brexit-ului sau ultimelor alegeri prezidențiale din SUA. Sunt convins că cei care luptă împotriva falsurilor ar trebui să aibă instrumente la fel de eficiente. Sper că ediția actuală a hackathonului va contribui la elaborarea acestora”, spune Ruslan Mihalevschi.

Manipularea nu are întotdeauna o singură față

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, afirmă că fenomenul știrilor false și, în general, tendințele de manipulare a opiniei publice par să se dezvolte la fel ca alte industrii, utile societății. „Uneori, am impresia că în presă „gunoaiele” merg cu un pas înaintea jurnalismului adevărat. Tot din păcate, astăzi, jurnaliștii sunt nevoiți să educe publicul, nu doar să-l informeze.

Advertisement

În Republica Moldova problema este chiar mai acută decât în alte state, deoarece, pe lângă propagandă externă, avem și propagandă internă. Publicul înțelege că este înșelat, însă nu întotdeauna se poate descurca în detalii sau nuanțe. De aceea, trebuie ghidat în permanență, întrucât manipularea nu are întotdeauna o singură față. Deci, este un efort continuu”, consideră Viorica Zaharia.

În opinia expertei, așa cum mediul online este propice răspândirii falsurilor, tot el este cel care trebuie să-i întindă primul mâna în descoperirea și denunțarea acestora. „Cum altfel dacă nu datorită internetului poate fi verificat un link la care se face trimitere, o declarație sau o traducere? Acum, unele falsuri pot fi demascate imediat. Se poate, însă, și mai mult: crearea de aplicații sau funcții care ar descoperi un număr mult mai mare de informații dubioase, după diverse indicii. De aceea, munca trebuie continuată. Din anul 2016 și până în prezent au fost înregistrate anumite progrese pe acest segment, industria IT a căutat soluții și a elaborat anumite aplicații. De asemenea, inteligența artificială s-a dezvoltat încontinuu, compania Facebook a pornit și ea o luptă cu știrile false, prin urmare, ediția din acest an a hackathonului are loc deja pe un fundament de invenții. Eu sper că după hackathon vom avea propuneri interesante care să utilizeze ce s-a elaborat până acum în lume în acest domeniu”, susține Viorica Zaharia.

Gândirea critică nu se moștenește, ea se cultivă zi de zi

Sorina Ştefârță, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, consideră că în contextul în care manipularea și dezinformarea ating cote alarmante, provocând adevărate unde de șoc în societate, Hackathonul media „Puterea a cincea” devine un generator de soluții pentru ca impactul acestor unde să fie diminuat.

„Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, manipularea ia forme din ce în ce mai subtile, iar consumatorul de media rămâne tot mai contrariat și debusolat, fiindu-i tot mai dificil să discearnă între adevăr și fals, între informare și manipulare, între obiectivitate și propagandă. Gândirea critică este o șansă pentru a nu permite să fim manipulați, aceasta însă nu se moștenește și nu este un dar de la natură. Gândirea critică se cultivă pe tot parcursul vieții prin lecturi, în mod special, prin capacitatea de a pune lucrurile la îndoială. În acest context, ne dorim ca hackathonul să reprezinte o platformă de experimentare și dezvoltare a ideilor inovatoare, din care să se „nască” soluții și aplicații IT care să ajute cetățeanul să înțeleagă că „nu tot ce zboară se mănâncă”. Pentru asta, creativitatea ar trebui să fie cuvântul-cheie în procesul de elaborare a instrumentelor IT, care ar combate falsurile din media și ar determina consumatorul să gândească în termeni critici. Da, este o misiune dificilă, dar cu siguranță, nu imposibilă”, consideră Sorina Ştefârță.

Lipsa culturii mediatice alimentează manipularea

Victor Spânu, membru al echipelor câștigătoare a Hackathonului media „Puterea a cincea” (ediția 2 și 3) cu proiectele TROLLESS și NowTime, consideră că „antidotul” pentru propagandă și manipulare constă în educație. „Motivul principal al faptului că manipularea persistă este lipsa de cultură mediatică și de consum responsabil a informației. Surprinzător de târziu ne dăm seama că noile tehnologii trebuie și ele însușite pentru a fi utilizate în folosul oamenilor. Cei care au sesizat respectivele lacune, exploatează la greu și în scopuri personale, adesea meschine, aceste vulnerabilități. Tehnologiile informaționale nu doar pot crea antidotul, dar sunt singurele în stare să o facă”.

Victor Spânu și-ar dori ca actuala ediție a hackathonului să fie o competiție de idei inedite, poate chiar bizare, important este ca proiectele să poată fi realizate și implementate. „Echipa care își va evalua propriile resurse și va lansa un proiect credibil și integrat în realitățile noastre, are cele mai mari șanse de câștig”, este de părere Victor Spânu.

Cine poate participa la hackathon?

La hackathon sunt așteptate persoane motivate, dornice de a produce o schimbare în societate prin promovarea gândirii critice. Echipele trebuie să fie constituite din 3-5 membri - jurnaliști, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, activiști civici, consumatori media.

Premii de valoare

Cinci echipe desemnate câștigătoare de către juriu vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a ideilor. În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii:

3 granturi a câte 3000 de euro - în cadrul proiectului „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania;

2 granturi a câte 4000 de dolari -  oferite în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la hackathon

  • aplicații de smartphone și site-uri care conectează societatea civilă, media și consumatorii de media;
  • biblioteci online cu resurse utile pentru jurnaliști și consumatorii de media;
  • jocuri interactive/aplicații destinate să sporească interesul consumatorului de media față de presă și să promoveze consumul critic de presă;
  • alte idei inovatoare și relevante pentru consumatorul de presă din Moldova. 

Toate informațiile privind programul și regulile de participare le găsiți pe site-ul oficial al evenimentului: http://hackathon4.media-azi.md

Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 29 iunie 2018. Detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

A patra ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

Sursa: Media-Azi.mdOportunitati