Cum la Strășeni erau trucate licitații publice de milioane

shadow
Miercuri, 06.06.2018 08:38   1999
Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea spre examinare în instanța de judecată a unui dosar în privința a cinci antreprenori, învinuiți de corupere activă și abuz de serviciu, cu cauzarea daunelor în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice reprezentate de instituțiile statului, soldate cu urmări grave.

Procurorii au constatat că Fondul Ecologic Național din cadrul Ministerului Mediului finanța proiecte ale administrației publice locale pentru achiziționarea lucrărilor de aprovizionare cu apă a diferitor localități din raionul Strășeni.

Drept urmare, primăriile beneficiare de finanțare au organizat licitații publice pentru efectuarea lucrărilor sau procurarea obiectelor, iar resursele financiare, în acest sens, au fost acordate de către Ministerul Finanțelor și parțial, de administrația publică locală.

Citiți și:

O nouă lovitură pentru liberali! A fost reținută cea mai tânără primăriță din Moldova

"În fapt, instigatorul, proprietar al mai multor societăți comerciale, gestionate de rudele și prietenii acestuia, i-a determinat pe ultimii să participe la licitațiile organizate de primăriile beneficiare ale lucrărilor de apeduct, asigurând astfel numărul necesar de participanți pentru validarea desfășurării licitației. În continuare, prin înțelegere prealabilă cu primarii localităților beneficiare, agentul economic câștiga licitația, deși conform legislației se desemnează câștigătoare oferta cu cel mai mic preț.

Advertisement

După desfășurarea mai multor licitații cu încălcări, anulate de către Agenția de Achiziții Publice, antreprenorul, prin intermediul unei firme gestionate de soția sa, a fost desemnat câștigător și a semnat un contract de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor de canalizare într-o comună din Strășeni, la un preț de 17.946.487,57 lei, deși oferta cea mai mică plasată de o altă societate comercială constituia 11.31. 530,86 lei", se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Diferența de bani între oferta desemnată câștigătoare și cea mai mică ofertă este de 6,63 milioane lei, ceea ce reprezintă, conform legislației penale, daune în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat, în special instituțiilor care gestionează cheltuirea banilor publici – Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor, acțiuni calificate drept urmări grave.

Procuratura susține că în cadrul urmăririi penale, învinuiții au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, instigatorul, aflat la moment în arest la domiciliu, riscă o pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare, o amendă de la 6.000-8.000 u.c, cu privarea de dreptul de a exercita anumite activități și chiar lichidarea persoanei juridice; iar coparticipanții pot fi impuși la achitarea unei amenzi de la 650-1150 u.c., închisoare de până la 3 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani.

De asemenea aceștia pot fi impuși la achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 47.064,55 lei.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat au fost aplicate sechestre pe bunuri ale instigatorului în valoare totală de 3,66 milioane lei.

De notat că în noiembrie 2017, în cadrul unui dosar similar au fost reținuți Nicoleta Malai, membru al Partidului Liberal și primăriță din Ghelăuza, Strășeni, care a ajuns să conducă o primărie la doar 25 de ani; Tudor Rodideal, primar al comunei Gălești, Strășeni, dar și afaceristul Alexei Voloșciuc. 



Oportunitati