Noi șocuri externe pentru economia Moldovei: aprecierea dolarului, măsurile protecționiste

shadow
Miercuri, 06.06.2018 06:25   2538
Banca Mondială a menținut estimările de creștere a economiei Republicii Moldova pentru 2018 și le-a îmbunătățit puțin pentru următorii doi ani.

Astfel pentru acest an anticipează un avans de 3,8%, exact ca și ritmul prognozat în ianuarie, instituția financară avertizând în schimb asupra riscurilor unor șocuri externe, potrivit ediției din luna iunie a raportului Global Economic Prospects.

Moldova - 3,8%, România - 5,1%

Pentru 2019, Banca Mondială anticipează o încetinire a creșterii economiei românești la 3,7% (+0,1 puncte față de estimarea din ianuarie) și la 3,5% în 2020 (+0,2 puncte comparativ cu ianuarie).

Citiți și:

Concluzii dure ale Băncii Mondiale privind creșterea economică din Moldova 

Comparativ cu anul trecut, când Moldova a avut un avans al PIB-ului de 4,5%, aceste prognoze denotă o încetinire a ritmului de creștere economică. Guvernul este chiar mai pesimist și a conceput bugetul bazat pe o creștere economică de doar 3% în 2018.

Pentru comparație, prognoza arată că România va înregistra în acest an o creștere de 5,1%, Turcia - de 4,5%, Polonia - de 4,2%, Ucraina - de 3,5%, iar Rusia - de 1,5%. 

Moldova este inclusă în raportul Băncii Mondiale în regiunea Europa și Asia Centrală, unde instituția anticipează pentru 2018 o moderare a avansului economic la 3,2% și la 3,1% în 2019, în condițiile în care redresarea modestă a statelor exportatoare de mărfuri va fi parțial redusă de încetinirea care va avea loc în statele importatoare.

Advertisement

Potrivit raportului există o serie de riscuri, care pot afecta perspectivele. Acestea includ o înăsprire necondiționată a condițiilor de finanțare, presiunile sporite valutare și tensiunile geopolitice reînnoite, și incertitudinea politică.

"O înăsprire dezordonată a condițiilor financiare globale, combinată cu o apreciere continuă a dolarului american, ar putea declanșa o deteriorare accentuată a condițiilor de finanțare externă și ar putea duce la o inversare a fluxurilor de capital și la o diminuare a activității, în special în țările cu vulnerabilități tot mai mari", se arată în raport.

Riscuri geopolitice, dolarul puternic și măsurile protecționiste

Banca Mondială constată că deficitele contului curent rămân substanțiale în mai multe țări (Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, România, Turcia, Ucraina) și sunt finanțate din fluxuri volatile de investiții de portofoliu în unele cazuri. Iar completarea nevoilor de finanțare externă ar putea deveni problematice, în timp ce presiunile monetare s-ar putea intensifica.

"În ciuda progreselor recente înregistrate în reforme, sectoarele bancare rămân vulnerabile la șocurile externe (Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Tadjikistan). O escaladare a incertitudinii politice și a tensiunilor geopolitice ar putea, de asemenea, să afecteze negativ activitatea din regiune. Mai mult, intensificarea dezacordurilor politice dintre unele state membre UE și instituțiile UE - inclusiv în domenii precum politica de imigrare și problemele constituționale - ar putea descuraja investitorii internaționali", susțin autorii.

În opinia celor de la Banca Mondială, regiunea este, de asemenea, vulnerabilă la o creștere a protecționismului global, având în vedere deschiderea spre comerț și integrarea în lanțurile globale de aprovizionare.

"Pe termen mediu, o perspectivă mai slabă decât cea preconizată a prețurilor la energie ar submina recuperarea în țările mari exportatoare de energie, inclusiv în Kazahstan, Rusia și Uzbekistan. Încetinirea ar putea genera efecte negative asupra țărilor vecine, precum Armenia, Belarus, Georgia, Republica Kârgâză, Moldova și Tadjikistan", se mai constată în raport.

Anterior experții de la Banca Mondială, susțineau că chiar dacă autoritățile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Moldova are nevoie de o creștere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din țările din UE.Oportunitati