Moldova așteaptă de la UE majorarea cotelor la export

shadow
Luni, 04.06.2018 16:10   1585
Uniunea Europeană examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova, a declarat Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malstrom, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malstrom, a subliniat imperativitatea alinierii amendamentelor legislației naționale în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului, consolidând dezvoltarea liberalizării comerțului și transpunerii în practică a celor mai performante politici în asigurarea securității alimentare.

Majorarea cotelor la fructe

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreună cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

Abordând acțiunile întreprinse de țara noastră în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere, cu referire la Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător, ministrul Ulianovschi a pledat pentru majorarea cotelor la exporturile pe piața UE a anumitor produse agricole, precum merele, strugurii și diverse produse de origine animalieră, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor SPS (sanitare și fitosanitare) pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Advertisement

De notat că Moldova a depus încă șapte luni în urmă o solicitare de revizuire a contingentelor tarifare la export în UE în sensul majorării acestora.

Citiți și:

De ce Moldova nu poate exporta în UE produse de origine animală

Această solicitare era dictată de valorificarea contingentelor tarifare la exportul de fructe în UE, în special la strugurii de masă și prune, precum și a celor cu aplicarea mecanismului anti-circumvention, unde s-a depășit de cinci ori contingentul la grâu și cereale prelucrate.

Problema exportului produselor de origine animală

În același timp țara noastră țara noastră nu poate valorifica pe deplin beneficiile oferite de DCFTA fără a avansa în domeniul exportului produselor de origine animală din Republica Moldova pe piața comunitară.

Astfel autoritățile naționale întreprind un șir de măsuri în direcția deblocării situației, dar progresul lent la capitolul dat se explică prin greutățile cu care se confruntă operatorii economici în conformarea la rigorile UE. 

În același timp la anumite produse animaliere, Moldova nu dispune de suficiente capacități, iar prețul producției este deseori mult mai mare decât în UE.

Potrivit unor estimări ale MEI în relațiile bilaterale există încă un potențial nevalorificat, care poate majora exporturile moldovenești pe piața comunitară cu circa 15-20%, în special datorită producției animaliere, etc.

Citiți și:

Exportatorii de produse agroalimentare ratează oportunități comerciale din lipsă de viziuneOportunitati