Andrei Năstase, ales primar al Chișinăului cu 52,57%

shadow
Luni, 04.06.2018 06:47   2229
Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a câștigat funcția de primar general al municipiului Chișinău în cel de al doilea tur de scrutin anticipat, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Pentru Andrei Năstase au votat 129.432 alegători, sau 52,57%, iar pentru Ion Ceban 116.788, adică 47,43% din alegătorii municipiului Chișinău. Imediat după aflarea rezultatelor, candidatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr a mulțumit alegătorilor săi și i-a asigurat că își va îndeplini promisiunile făcute în campania electorală.

“Sunt mândru de orășeni dar și de suburbii. De mâine iar se începe munca pe mai multe planuri. Trebuie să ne fortificăm și ca forțe politice, pentru că vin alegerile parlamentare, și eu nu am spus niciodată că noi nu ne vom implica să câștigam și acea partidă, dar și pe de altă parte sunt și grijile oamenilor, deoarece au probleme care trebuie să fie rezolvate cât se poate de urgent”, a adăugat Năstase.

Acesta a avut și un discurs pentru vorbitorii de limbă rusă în care le-a promis că va fi și primarul lor.

Și Ion Ceban, candidatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova l-a felicitat pe oponentul său cu ocazia victoriei. “Felicitări chișinăuienilor cu prilejul alegerii unui nou primar.

Advertisement

Mulțumesc locuitorilor municipiului pentru participarea la vot și mulțumesc tuturor alegătorilor care mi-au încredințat votul. Și în acest caz votul a fost mai mult politic și geopolitic, îl felicit pe Năstase cu ocazia victoriei și îi doresc succes în îndeplinirea programului”, a spus Ceban.

El a specificat că rămâne să activeze în calitate de consilier la Primăria Chișinău și nu a exclus participarea sa la alegerile locale ordinare din 2019.

La scrutinul din 3 iunie, în municipiul Chișinău, la urnele de vot s-au prezentat peste 248.000 de cetățeni, ceea ce a constituit puțin peste 39% dintre alegători, cu circa trei puncte procentuale mai mult decât la scrutinul din 20 mai.

Mandatul noului primar va fi de un an, până la alegerile locale ordinare. Candidatura lui Andrei Năstase a fost sprijinită de Partidul Acțiune și Solidaritate și de alte formațiuni opuse socialiștilor, dar nu și de partidul de guvernământ al democraților.

Victoria lui Năstase nu a fost prognozată de sondajele de opinie: înainte de primul tur al alegerilor locale, favoriții sondajelor la Chișinău erau Ion Ceban și fostul primar interimar Silvia Radu, care a candidat independent. Năstase se clasa pe un îndepărtat loc trei.

Rata participării alegătorilor moldoveni în al doilea tur al scrutinului local anticipat de la Chișinău a fost potrivit datelor CEC de 39,1%.

Mai mulți observatori afirmă că scrutinul local anticipat este un test pentru forțele politice, înaintea alegerilor generale anunțate pentru sfârșitul acestui an.

Amintim că alegerile înainte de termen ale primarului au avut loc, după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie. Noul primar își va exercita mandatul aproximativ un an, până la alegerile locale ordinare din vara anului 2019.

Andrei Năstase este născut la 6 august 1975 în satul Mândrești, raionul Telenești, este căsătorit și are trei copii. Năstase este de profesie avocat, membru-fondator și lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”.Oportunitati