Criza politică din Italia afectează băncile italiene și moneda europeană

shadow
Miercuri, 30.05.2018 07:55   2354
Drama politică din Italia creează pe piețele euro­pene cele mai in­tense turbulențe de după criza grecească și riscă să devină o nouă criză a euro. Băn­cile italiene, care dețin o mare parte din datoriile guvernului de la Roma, sunt în linia întâi sub tirul inves­titorilor.

După alegerile italiene din martie, inves­titorii s-au temut că la putere în Italia, una dintre cele mai mari econo­mii din zona euro, va ajunge o coaliție de partide populiste (Mișcarea 5 Stele și partidul radical de dreapta Liga n.r.) care printr-un pro­gram de cheltuieli pentru pensii și să­raci și de reduceri de taxe de 100 de mi­liarde de euro va destabiliza bu­ge­tul țării, scrie ZF, citând presa internațională..

O datorie guvernamentală de 2,3 trilioane de euro

Acestea în condițiile în care Ita­lia are o datorie guvernamentală enormă, de 2.300 de miliarde de euro, echiva­lentul a 132% din PIB - cel mai ri­dicat nivel din UE după cel al Gre­ciei.

Acum, după ce președintele Sergio Mattarella a respins guvernul propus de populiști, în care figura un ministru al economiei eurosceptic, teama este că noile alegeri se vor trans­forma într-un referendum pri­vind rămânerea Italiei în zona euro, ceea ce s-a transformat în durere pe bursă pentru băncile italiene.

Advertisement

Banca Monte dei Paschi di Siena, salvată de la faliment prin intervenția statului, a înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri de pe bursa de la Milano o scădere de până la 8%. La mijlocul sesiunii, șapte din opt acțiuni cu cele mai slabe evoluții din Bloomberg Europe Banks Index au fost ale unor bănci italiene.

UniCredit și Intesa Sanpaolo (care a preluat Eximbank din Moldova) au pierdut aproape 5% din valoare. Indicele FTSE MIB al acțiunilor italiane a pierdut tot ce a câștigat în acest an, notează Bloomberg. Dar în ultimele 12 luni indicele MIB are 3%, în timp ce in­dicele românesc BET are minus 5%.

„O victorie mai hotărâtă a partidelor frustrate eurosceptice le-ar putea determina să acționeze mai puternic contra regulilor europene și euro. Această situație este în special negativă pentru băncile italiene, deoarece sunt sunt expuse la datoria suverană a țării“, spune Gabriele Pinosa, analist la Go-spa Consulting.

Nervozitatea pe care criza politică o creează pe piețele finan­ciare se vede și pe piața obligațiunilor suverane italiene, ale căror yielduri au crescut în ultimele săptămâni.

Randamentul obliga­țiunilor cu scadența la zece ani a ajuns la maximul ultimilor patru ani. Yielduri mai mari înseamnă costuri de finanțare mai mari pentru guvern. Situația politică este „clar nefavorabilă“ revenirii creditorilor italieni, dar și băncilor străine cu expunere la Italia, cum sunt BNP Paribas și Crédit Agricole din Franța, se arată într-un avertisment al Natixis.



Oportunitati