Moldova Automotive Days 2018 a reunit importanți jucători internaționali din industria automotive

shadow
Marţi, 29.05.2018 11:44   1811
Cea de a II-a ediție a evenimentului „Moldova Automotive Days 2018” a fost lansată cu brio astăzi 29 mai a.c. Forumul producătorilor și furnizorilor componentelor auto a adunat peste 300 de companii locale și internaționale cu nume notorii precum Draexlmaer, Sumitomo Electric Bordnetze, Renault Nissan Alliance, Siemens Industry Software, AKKA Technologies Romania etc.

Evenimentul a fost inaugurat de Primul Ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip.

Premierul a menționat, în mesajul său, că:  „Industria automotive devine o ramură din ce în ce mai importantă pentru economia națională. Extinderea proiectelor investiționale preponderent din cadrul Zonelor Economice Libere (Băcioi, Vulcănești) au determinat în 2017 o creștere a producției de fire și cabluri electrice cu 43%. Exporturile au crescut cu circa 37% în anul 2017. Iar în primul trimestru 2018, exporturile au crescut cu circa 55%, asigurând 20% din creșterea exporturilor realizată în primul trimestru.  Pe parcursul anului 2017 sectorul Automotive (componente auto) a înregistrat cea mai dinamică ascendență, catalizând dezvoltarea economică  semnificativă în RM și înregistrând progrese remarcabile.  

Industria automotive continuă să rămână subramura care contribuie cel mai mult la creșterea industriei.

Advertisement

Cu o cotă de circa 3% în total industrie, această ramură a reușit în ianuarie-martie 2018 să influențeze creșterea indicelui general al producției industriale cu 1,7 p.p., avansând cu 54%. Expansiunea acestei industrii este legată de dezvoltarea proiectelor investiționale din cadrul Zonelor Economice Libere (ZEL), lansate de investitorii străini în anul precedent (proiectul companiei japoneze Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) lansat în Orhei, extinderea companiei Fujikura Automotive în Comrat, Gebauer and Griller în Băcioi, Coroplast în Căușeni, Draexlmaier în Cahul etc.).  

Numărul de companii ce activează în sectorul automotive au ajuns la circa 20 de companii (de origine din Italia, Germania, Austria, SUA, Elveția, Japonia, Belgia, Romania).

Scopul „Moldova Automotive Days 2018” este promovarea Republicii Moldova ca destinație pentru investiții în industria componentelor auto la nivel regional, crearea unei platforme internaționale pentru interacțiunea dintre actorii naționali și internaționali din industria de automotive, entitățile publice și private pentru dezvoltarea potențialului autohton în acest sector.

“Moldova Automotive Days 2018” este organizat de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). Oportunitati