Moldova va deschide patru ambasade noi peste hotare

shadow
Marţi, 29.05.2018 06:31   2523
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene propune deschiderea a patru ambasade noi ale Republicii Moldova peste hotare: în India, Argentina, Ghana și Irlanda.

Potrivit proiectelor de decizii înaintate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, aceste noi ambasade au scopul de a amplifica relațiile internaționale bilaterale și multilaterale cu statele lumii.

Accesul la una dintre cele mai mari piețe

Astfel deschiderea unei reprezentanțe diplomatice permanente a Republicii Moldova la New Delhi, în India, care este a doua țară după populație și una dintre cele mai mari puteri economice din lume "va crea condiții pentru asigurarea prezenței diplomatice mai extinse a țării noastre în regiunea Asiei de Sud și Sud-Est, fapt care ar permite valorificarea mai promptă și deplină a potențialului existent în această zonă geografică, din punct de vedere economic și investițional".

Totodată Ministerul susține că Republica India constituie o piață enormă și o oportunitate excepțională de cooperare economică pentru orice stat, inclusiv pentru Republica Moldova.

Extinderea în Africa și America de Sud

Deschiderea unei Ambasade a Republicii Moldova în Republica Ghana este argumentată prin necesitatea de a crea "condiții propice pentru asigurarea prezenței diplomatice a țării noastre pe continentul african, în special în partea sub-sahariană, fapt care ar permite dezvoltarea relațiilor (relativ sumare în prezent) cu un șir de state din zona geografică respectivă, precum și identificarea unor noi oportunități de cooperare și valorificare a potențialului existent în diverse domenii".

Totodată această reprezentanță ar urma să ofere posibilități de cooperare și cu alte state din regiune, cum ar fi Nigeria, Benin, Coasta de Fildeș, Burkina Faso, Togo ș.a.

Cât despre deschiderea unei Ambasade a Republicii Moldova la Buenos Aires, în Argentina, apoi aceasta va fi prima pe acest continent și este dictată de necesitatea asigurării unei prezențe diplomatice a Republicii Moldova în America de Sud.

Advertisement

Cu atrât mai mult cu cât există și un interes economic în acest sens.

Totodată ministerul își justifică propunerea de a deschide ambasadă la Buenos Aires și nu în Brazilia (care este cea mai mare țară și putere economică din regiune) prin faptul că Argentina este "un stat mai sigur în comparație cu Brazilia".

Brexitul și diaspora

"Deschiderea unei ambasade a Republicii Moldova în Irlanda este un imperativ, motivat atât de prezența în această țară a unui număr mare a cetățenilor Republicii Moldova, cât și de existența unui potențial vast al cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, turistic", susține Ministerul Afacerilor Externe în nota de argumentare..

Potrivit notei, subiectul înființării unei misiuni diplomatice a Republicii Moldova cu sediul la Dublin a fost abordat în cadrul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la nivel înalt, "fiind subliniat, că o astfel de acțiune ar avea un impact benefic asupra dezvoltării relațiilor bilaterale în diferite domenii și pentru oferirea unui sprijin mai consistent pentru Republica Moldova din partea Irlandei pe diverse dimensiuni".

"Irlanda este unica țară cu diasporă numeroasă din Republica Moldova, în care nu există o reprezentanță diplomatică a țării noastre. Se atestă și solicitări persistente din partea cetățenilor moldoveni aflați în statul respectiv, în legătură cu dificultățile de călătorie în Marea Britanie pentru servicii consulare (în particular în contextul Brexit)", susține Ministerul.

Totodată sunt aduse și date statistice. Astfel conform datelor recensămîntului din 2016, în Irlanda se atestau 1.987 cetățeni de naționalitate moldovenească, dar estimarea Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie (în prezent acreditată prin cumul în Irlanda) este de peste 15.000 persoane.

La ultimele alegeri (scrutinul prezidențial din 13 noiembrie 2016) au votat 3.000 de alegători la Dublin. În plus Irlanda este pe lista primelor 10 țări după volumul de remitențe ale migranților moldoveni,

În prezent, Republica Moldova are 33 de misiuni diplomatice și consulare peste hotare. Ultima ambasadă a fost deschisă câteva săptămâni în urmă în Emiratele Arabe Unite.

Citiți și:

Lumea arabă, noua salvare a economiei moldovenești? Arena Chișinău una din oferteOportunitati