O nouă ieftinire! De la 1 iulie tariful la curentul electric se poate reduce cu 10-13%

shadow
Luni, 28.05.2018 05:25   8601
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să reducă de la 1 iulie 2018 cu aproape 13% tarifele la energia electrică livrată de companiile de distribuție și furnizare.

Aceasta ca urmare a solicitărilor depuse încă la finele lunii aprilie, de grupul Gas Natural Fenosa și apoi și de FEE Nord și RED Nord. Potrivit unor calcule efectuate de ANRE, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice ar urma să includă și suplimentele tarifare, care de fapt sunt în favoarea consumatorilor.

O scădere cu circa 10-13%

Astfel la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa Furnizare SRL pentru consumatorii casnici ale căror instalații sunt racordate la rețelele de tensiune joasă (0,4 kV) tariful va scădea cu 25 de bani (-12,7%): de la 199 bani la 174 bani/kWh.

Pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) tariful ar urma să scadă cu 24 de bani: de la 182 bani/kWh la 158 bani/kWh, iar la consumatorii, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV) tariful ar urma să coboare cu 21 de bani: de la 153 bani/kWh la 132 bani/kWh.

Advertisement

În cazul consumatorilor casnici din nordul țării deserviți de compania statului FEE Nord prețul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populația din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, față de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh. 

La stat energia rămâne mai scumpă decât la Fenosa

Totuși tarifele pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova, cărora le furnizează curent electric companiile statului sunt în medie cu 10 bani mai mari decât în zona deservită de grupul Gas Natural Fenosa. 

În cazul populației diferența ar urma să fie de 17 bani. Astfel un locuitor de la Briceni, Bălți sau Soroca, ar urma să achite pentru un kWh cu 17 bani mai mult decât un consumator casnic din Chișinău, Hâncești sau Comrat.

Tarifele în vigoare au fost aprobate în ședința publică din 17 martie 2017 a Consiliului de Administrație al ANRE.

Citiți și:

Ce va fi cu tarifele la energia electrică în anul 2018Oportunitati