O moldoveancă a fost ucisă în Germania. De ce cazul a ajuns subiect internațional

shadow
Luni, 28.05.2018 06:21   7684
O moldoveancă de 29 de ani, Irina Aizin, a fost găsită moartă acum 20 de zile într-un parc din Frankfurt​, cu fața mutilată că abia putea fi recunoscută. Cazul a ajuns în majoritatea tabloidelor, dar și în atenția presei mai serioase din Germania, Marea Britanie, Rusia, Bulgaria, România, Israel, Azerbaijan, SUA, Moldova etc.

UPDATE Irina Aizin deținea propria companie imobiliară și este și fiica afaceristului Oleg Aizin, ce apare ca fondator la câteva companii din Moldova.

Povestea cu "50 de bărbați arabi"

Corpul ei fusese târât în ​​iarbă, iar fața îi fusese mutilată că abia poate fi recunoscută. Au fost "în jur de 20 de răni provocate prin înjunghiere", potrivit procurorului Nadja Niesen. Poșeta ei și bijuteriile personale lipseau, potrivit unui raport de poliție. Arma cu care a fost ucisă încă nu a fost găsită.

În schimb automobilul ei, un Mercedes alb GLE 350 de 70.000 de euro, se afla la câțiva metri distanță.

Omul care a fost arestat două zile mai târziu pentru uciderea Irinei este un restaurator de 50 de ani, numit Jan Mai, care o convinsese să investească într-unul din cluburile sale cu doi ani mai devreme. 

După 10 zile de la acest omor cazul a intrat în atenția presei internaționale, în special al tabloidelor. Life.ru din Rusia a scris chiar că Irina era "o activistă ce lupta contra invaziei migranților-violatori în Germania și a ajuns și ea jertfă".

Advertisement

Publicul german i-a cunoscut anterior numele, într-un anumit context. La începutul anului trecut, în încercarea de a obține publicitate gratuită, Jan Mai a avut ideea de a oferi celui mai bine vândut ziar din Germania, tabloidului Bild, o poveste despre "50 de bărbați arabi" care au intrat în barul său în ajunul Anului Nou 2016, și ar fi pipăit fetele și le-au furat și jachetele.

Tabloidul Bild a dedicat cazului două pagini sub titlul "Sex-mobs tobte in Frankfurter Restaurant-Meile", iar Irina a fost principalul martor. Ea a povestit reporterului Bild că a avut noroc că purta ciorapi. 

La ce duc știrile false

S-a descoperit însă că Irina Aizin nu era chiar în Frankfurt în acea noapte. Ea a petrecut Anul Nou în Belgrad. Și acesta este unul dintre motivele pentru care Jan Mai și Irina Aizin urmau să se prezinte la instanța de judecată pe 8 iunie, pentru raportarea falsă a unei infracțiuni.

Editorii tabloidului Bild au fost nevoiți să își ceară scuze pentru publicarea de știri false și au șters și textul de pe site.

Potrivit Daily Beast, povestea nu a dispărut. Ea a fost preluată de Breitbart News Network, o companie media din SUA, apropiată de conservatori și extrema dreaptă, dar și de tot soiul de grupuri de extremă dreapta din Germania. 

În urmă cu câteva luni, sute de oameni au ieșit pe străzile Berlinului cu lozinci împotriva hărțuirii și cu cereri de a stopa islamizarea, iar pentru a atrage mai multe persoane la protest cazul a revenit pe bloguri și rețele.

Cât despre omor, potrivit unui "prieten apropiat" citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu câteva zile înainte de tragedie, ea ar fi cerut lui Jan Mai să îi restituie banii investiți în restaurant. "Probabil de asta s-a întâlnit cu Mai în parc noaptea", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Familia răposatei nu a comentat pe marginea decesului. Încă nu este clar, de asemenea, dacă suspectului principal i-au fost aduse învinuirile oficiale.Oportunitati