Spitalele din Moldova au primit de la buget 2,5 miliarde lei, în baza unor tarife nejustificate

shadow
Luni, 28.05.2018 09:36   1833
Auditul Curții de Conturi a constatat că instituțiile medicale aplică tarife fără o justificare corespunzătoare la achitarea serviciilor prestate, ceea ce a dus la costuri de 2,5 miliarde lei în cadrul asistenței medicale spitalicești.

UPDATE 29 mai ora 10:30 Auditorul Ina Baciu a specificat în cadrul unei ședințe a Curții de Conturi că din Raportul Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul bugetar 2017, rezultă că au fost contractate serviciile a 69 de instituții medicale, care însă aplică "tarife diferențiate, în lipsa unei justificări", fenomen ce poartă un caracter continuu.

Potrivit auditorului tarifele au fost aprobate diferențiate de Ministerul Sănătății și aplicate e Compania Națională de Asistență Medicală (CNAM). În consecință în unele spitale tarifele aprobate au fost și cu 50% mai mari decât la altele. Auditorul a precizat că aceasta în condițiile în care toate spitalele din Moldova au trecut la sistemul de contractare CASE MIX-DRG.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține într-un drept la replică expediat în adresa Mold-street, că informațiile cu referire la tarifele stabilite pentru cazul tratat în spitale ar fi eronate și că CNAM nu are atribuția de a stabili tarifele pentru cazul tratat, acestea fiind aprobate printr-un ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru instituțiile medico-sanitare spitalicești contractate de CNAM în baza sistemului DRG (CASE-MIX)".

Advertisement

Potrivit Ministerului Sănătății acest "sistem măsoară performanța spitalelor cu scopul recompensării lor... și care oferă un mijloc de a face legătura între tipul de pacienți tratați (descriși de diagnosticuri și proceduri) și costurile necesare tratării acestor pacienți". 

Auditorii au mai relevat că au fost limitați "în expunerea și evaluarea volumelor de servicii prestate populației contractate, rezultată din lipsa corelării datelor aferente contractării și achitării de către CNAM a asistenței medicale primare, urgente prespitalicești și de ambulatoriu, precum și raportării de către instituțiile medico-sanitare (2,84 miliarde lei).

O altă constatare de principiu se referă la funcționarea necorespunzătoare a sistemului informațional automatizat „Medicamente compensate”, ce duce la admiterea introducerii datelor eronate, precum și modalitatea neadecvată de stocare a documentelor primare, cumul de factori care nu asigură pe deplin posibilitatea de evaluare a justificării cheltuielilor la acest capitol.

Astfel au fost depistate 6.735 rețete în sumă de 1,1 milioane lei, cu probleme. De exemplu 68 de rețete în valoare de 5.200 lei, care au fost înregistrate după o persoană, cu codul numeric personal format din 13 zerouri. Alte 4.606 rețete au fost emise cu indicarea vârsei diferite pentru unul și același cod numeric  personal la înregistrarea eliberării medicamentelor compensate pacienților.

Auditul Curții de Conturi a constatat și lipsa ajustării și aprobării cadrului regulator intern (inclusiv politicile contabile) aferent evidenței contabile și raportării financiare a veniturilor FAOAM, potrivit normelor specifice.

Curtea de Conturi a reiterat necesitatea elaborării și aprobării politicilor aferente evidenței contabile și raportării fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, în temeiul statutului de autonomie financiară conferit și activității specifice a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Dumitru Parfentiev, director general CNAM, a acceptat constatările auditului și a informat că se lucrează la perfecționarea sistemului informațional automatizat „Medicamente compensate” și a altor baze de date pentru a asigura interacționarea cu cele ale Guvernului. 



Oportunitati