Cum se realizează programul „Drumuri bune pentru [democrați din] Moldova” la Strășeni

shadow
Vineri, 25.05.2018 06:00   9653
Unele sectoare de drum care urmează să fie reparate în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova”, anunțat cu mare fast de președintele democraților, Vlad Plahotniuc, au fost incluse în listă fără o consultare a cetățenilor, iar beneficiari ar fi lideri locali din cadrul PDM.

Conform acestui Program, în raionul Strășeni ar urma să fie reparate a) cinci segmente de drum național cu o lungime totală de 2,31 kilometri și la un cost de 6,5 milioane lei, b) trei porțiuni de drumuri locale (cu o lungime totală de 1,75 kilometri și la un cost de 5,04 milioane lei) și c) 31 de porțiuni de drumuri comunale și străzi cu o lungime totală de 17,44 kilometri și la un cost de 22,14 milioane lei.

„Drumurile bune” duc la terenurile președintelui de raion

Deși atât Guvernul, cât și autoritățile raioanele au promis că la identificarea și selectarea sectoarelor de drum vor consulta locuitorii și autoritățile locale, și vor respecta interesele tuturor, în Municipiul Strășeni acest lucru nu s-a întâmplat, fiind băgate în seamă doar interesele șefilor locali care reprezintă partidul de guvernare.

În cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova” la Strășeni urmează a fi reparate două porțiuni a străzii Ştefan cel Mare, fiecare cu o lungime de jumătate de kilometru, la costuri diferite însă: de 766.000 lei și de 1,68 milioane lei.

Specialiști din cadrul Consiliului Raional Strășeni au selectat segmentele de drum fără consultări cu primăria municipiului. „Porțiunile de drum au fost selectate în dependență de starea lor de către specialiștii Direcției Construcții a Consiliului Raional și specialiștii de la SA Drumuri Strășeni…. Au fost selectate segmentele cele mai deteriorate și cele mai importante pentru infrastructura drumurilor din raion”, a declarat președintele raionului Mihail Popa, precizând însă că nu există vre-un document în scris în acest sens.

El susține că decizia de a reabilita anume aceste segmente de drum a fost luată inclusiv ”în urma unor consultații cu cetățenii” din localitate.

Valentina Casian, primarul Municipiului Strășeni, îl contrazice. Ea susține că decizia de a reabilita porțiunile respective de drum a fost luată fără a fi consultat Consiliul Municipal, primăria sau locuitorii, iar sugestiile primăriei au fost respinse. Autoritățile raionale au insistat asupra reabilitării porțiunilor selectate de ele, care din coincidență fericită pentru președintele raionului duce direct spre două terenuri alăturate ce aparțin chiar familiei lui Mihail Popa.

Unul dintre terenuri, de 0 28 hectare, este înregistrat pe Întreprinderea Individuală Viorica Chiriac, fondată de Viorica Popa, soția funcționarului. Cel de-al doilea Cel de-al doilea, de 0 30 hectare, figurează la Cadastru ca proprietate a companiei Danicon-Trans, fondată de Mihail Popa în 2011. În declaratia de avere terenul respectiv e trecut ca teren agricol. Aici Popa păstrează materialele de construcție folosite în afaceri, mașini și utilaje de lucru.

Mihail Popa neagă faptul că ar avea vreo legătură cu alegerea porțiunii de drum care urmează să fie reabilitată. „Dacă un drum care trece prin fața casei președintelui țării sau prim-ministrului se repară înseamnă că e personal pentru domnul premier sau pentru alt funcționar? Noi avem multe drumuri în raion, dar eu nu am proprietăți pe fiecare drum care urmează să fie reparat. Dacă un drum trece pe lângă una dintre proprietățile mele nu înseamnă că eu îmi fac drum… Este vorba despre strada Ștefan cel Mare, noi nu vorbim de o hudicioară la o margine de sat sau oraș”, ne-a declarat președintele Raionului Strășeni.

MEI respinge solicitarea primăriei

În același timp, pe sectorul de drum care trece pe lângă terenurile lui Popa primăria a demarat construcția sistemului de canalizare. La începutul lunii martie 2018, Valentina Casian, primarul Municipiului Strășeni, a expediat o scrisoare semnată de un grup de consilieri municipali ministrului Economiei și Infrastructurii (MEI) Chiril Gaburici, și directorului Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), prin care i-a informat despre suprapunerea lucrărilor din cele două proiecte (canalizare și reabilitare drumuri).

Totodată ea a solicitat prezentarea informației integrale despre proiectul cu drumuri, eventual pentru a propune un alt sector din localitate, cu infrastructura de apă și canalizare reabilitată deja, cu accent pe un impact social mai puternic.

În aceeași zi Consiliul Municipal a adoptat o decizie prin care propune reconstrucția capitală a unei porțiuni din strada Ștefan cel Mare și a străzii Petru Rareș integral, care duce spre Liceul Teoretic Mihail Eminescu din localitate și care este intens utilizată de cetățeni. La mijlocul lunii martie 2018, Chiril Gaburici, însoțit de directorul ASD Gheorghe Curmei, a fost în vizită de lucru la Strășeni, după care Valentina Casian a mai adresat o scrisoare în care a solicitat repetat includerea străzii Petru Rareș în Programul „Drumuri bune pentru Moldova”.

Răspunsul lui Gaburici, expediat abia la începutul lunii mai, a fost negativ. „Luând în considerare volumul mare al lucrărilor asumate și termenii restrânși pentru implementarea acestora, modificarea programului nu se acceptă. Totodată, în scopul asigurării durabilității investițiilor lucrările de reparație incluse în Program pentru municipiul Strășeni vor fi executate după finalizarea pozării [„poziționării”, probabil] apeductului menționat. În acest sens, considerăm absolut necesar să întreprindeți măsurile ce se impun în vederea finalizării lucrărilor de pozare a apeductului în termen proxim”, se arată în răspunsul oferit de Anatol Usatîi, secretar de stat în cadrul MEI.

Primarul Municipiului Strășeni susține însă că deocamdată în buget nu sunt suficienți bani pentru construcția sistemului de canalizare pe strada Ștefan cel Mare. „Noi în buget nu avem bani. Când am contractat agentul economic care urmează să construiască sistemul de canalizare a existat o condiție – în limita disponibilității financiare. Noi așteptăm banii în a doua jumătate a anului, dar acum nu îi avem”, a precizat Valentina Casian.

De notat că, potrivit datelor Agenției Achiziției Publice, lucrările de reparație a drumurilor și străzilor din Raionul Strășeni în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova” vor fi executate de SA Drumuri Strășeni, iar valoarea totală a contractului este de 32,55 de milioane lei.

”Drumuri bune” spre casa și piața șefului raionului

Temerea că relația dintre alegerea porțiunilor menționate mai sus și amplasarea proprietăților unui șef exponent al PDM nu este o coincidență este probată de experiența din trecut. Astfel, în anul trecut au fost reparate, din bani publici, porțiuni de stradă pe care sunt amplasate casa luxoasă și piața agroalimentară ale aceluiași președinte de raion.

Unul dintre aceste drumuri trece pe lângă casa în care locuiește Mihail Popa. Imobilul cu două niveluri, finisat cu piatră de Cosăuți, are însă, conform datelor de la Cadastru, doar 66 de metri pătrați, fiind construit 70 de ani în urmă, încă în anul 1948. Casa a intrat în proprietatea lui Popa în 2007, în urma unui contract de întreținere pe viață a vechiului proprietar. În realitate, însă, în locul casei vechi a fost construită alta nouă, mult mai mare, care încă nu este înregistrată la Cadastru

Aceasta se află la intersecția străzilor Deleanu și Lomonosov, unde, potrivit deciziei Consiliului Raional, au avut loc lucrări de planificare și terasament, construcția îmbrăcămintei rutiere din beton asfaltic, montarea bordurilor din beton. Fotografiile făcute la fața locului arată că doar porțiunea de drum din imediata apropiere de casa demnitarului a fost reabilitată, strada respectivă nefiind una foarte intens utilizată de locuitorii Strășenilor. Dintre toate segmentele de drum reparate anul trecut, acesta a costat contribuabilii cel mai mult – 1,2 milioane de lei.

O altă porțiune reparată anul trecut din bani publici, ce duce spre un alt imobil a lui Mihail Popa, este drumul de acces la Casa Raională de Cultură. Aceste lucrările au costat 400.000 de lei. Este vorba despre terenul pe care se află piața agroalimentară din Strășeni, gestionată de SRL Maxidan, fondată de Popa, și un spațiu comercial pe teritoriul pieței. Terenul și imobilul respectiv sunt înregistrate pe numele firmei și se află în spatele Casei de Cultură spre care a fost restabilit drumul.

Programul de reparație și întreținere a drumurilor publice locale de interes raional pe anul 2017 a fost aprobat de Consiliul Raional pe 26 mai, iar controlul privind executarea lucrărilor i-a revenit chiar lui Mihail Popa, care a fost președintele comisiei de recepție a serviciilor.

Advertisement

„Eu deja dacă o să mai fiu în funcția de președinte o să trebuiască să-mi mut locuința sau viza de reședință din Strășeni. E un drum public, dacă eu îmi construiam din bani publici în curte ceva atunci îmi puteați pune această întrebare. Eu în Strășeni am foarte multe proprietăți. Orice drum din Strășeni o să ducă spre o proprietate de-a mea”, ne-a declarat Mihail Popa.

Finul a reparat drumurile pentru naș

Aici coincidențele nu se încheie. Atât în cazul drumului din proximitatea casei lui Popa, cât și în cel al drumului de acces spre afacerea sa, lucrările au fost executate de Drumuri Strășeni SA (98,67% statul), selectată prin licitație la mijlocul lunii august 2017. Întreprinderea, administrată de Vladimir Croitor, finul de cununie al lui Popa, a fost selectată de Consiliul Raional să repare drumuri locale la preț de circa 6 milioane de lei.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, cei doi ar avea și afaceri comune, tot pe banii statului.

Astfel, o parte din bugetul public alocat Drumuri Strășeni SA pentru reparația drumurilor ajunge în conturile firmei șefului raionului, Danicon Trans SRL, în baza contractelor de prestării servicii și comercializare a materialelor de construcție.

Chiar dacă Popa le-a declarat atunci jurnaliștilor că nu are treaba cu firma și de ea sa se ocupă o ”persoană străină” după intrarea sa în funcție publică, în realitate compania este administrată de Ion Popa, fiul demnitarului, despre care președintele Raionului Strășeni a spus că este student și ”doar uneori ajută la administrarea afacerii”.

Vladimir Croitor, la fel ca și nașul său, este membru al Partidului Democrat. Acesta se numără printre cei mai generoși sponsori ai formațiunii. În 2016 Croitor a depus pe conturile PDM 145.000 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din veniturile sale în acel an, conform declarației de avere și interese. În 2017, chiar dacă a cheltuit aproape toți banii pe care i-a câștigat pentru a-și cumpăra o casă de 300.000 de lei, el a contribuit la bugetul Partidului Democrat cu încă 75.000 de lei.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati