Aurul Moscovei: Corupția rusească în Marea Britanie

shadow
Marţi, 22.05.2018 04:06   1793
O influentă comisie parlamentară britanică a îndemnat luni Guvernul Theresei May să facă mai mult în lupta împoriva fluxurilor de bani rusești ”corupți” care circulă la Londra.

"Răspunsul letargic (al Marii Britanii) este considerat drept o dovadă că nu avem curajul să-i oprim (...) piețele (financiare ale) Londrei înlesnesc eforturile Kremlinului", a afirmat Tom Tugendhat, președintele comisiei, citat de Sunday Times. 

Tugendhat a mai spus că miniștrii britanici ar trebui să investigheze "lacunele" regimului de sancțiuni ce permit autorităților ruse și indivizilor cu legaturi cu președintele Putin să continue să obțină fonduri la Londra.

Raportul, întitulat „Aurul Moscovei: Corupția rusească în Marea Britanie” (Moscow's Gold: Russian Corruption in the UK), mentionează faptul că gigantul rus Gazprom a putut tranzacționa obligațiuni la Londra "la câteva zile după tentativa de asasinare" a fostul agent rus Serghei Skripal.

Advertisement

„Utilizarea Londrei ca bază pentru active corupte de către indivizi din apropierea Kremlinului este acum legată clar de o strategie mai amplă care are implicații pentru securitatea noastră națională”.

Raportul sugerează că lupta împotriva spălării de bani de către ruși „ar trebui să fie una dintre prioritățile majore ale Marii Britanii în politica externă”.

Activele „stocate și spălate în Londra susțin, atât direct cât și indirect, campania președintelui Putin de subminare a sistemului internațional de reguli, de subminare a aliaților noștri și de erodare a rețelelor internaționale care susțin politicile externe ale Marii Britanii”.

Cu toate acestea, raportul susține că Marea Britanie se găsește vinovată „că a închis ochii în ceea ce privește rolul Londrei în ascunderea unor proceduri legate de corupția Kremlinului”.

„Nu este nimic altceva decât următoarea mișcare a competiției neloiale și neprietenoase”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Investitorii din orice țară ar putea fi puși într-o astfel de situație în urma acțiunilor Marii Britanii, când investițiile lor vor fi numite «bani murdari»”, a adăugat Peskov, referindu-se la raportul „Aurul Moscovei: Corupția rusă în Marea Britanie”.



Oportunitati