Prețul petrolului ar putea crește până la 100 de dolari per baril. După el se va scumpi și gazul

shadow
Miercuri, 16.05.2018 07:35   1814
Prețul petrolului ar putea crește până la 100 de dolari per baril până în 2019, nivel care nu a mai fost atins din 2014, potrivit unui nou studiu realizat de Merrill Lynch, parte a Bank of America.

Prețurile petrolului ar trebui să crească temporar până la 90 de dolari pe baril în al doilea trimestru al anului viitor, dar ar putea să ajungă și la 100 de dolari, în funcție de evoluțiile geopolitice, spun analistii Merrill Lynch.

Dar ei nu văd un salt imens imediat în prețuri. Pentru acest an, au prognozat un preț mediu de 70 de dolari pe baril pentru un baril de petrol marca bricheta Brent, criteriul internațional de referință. Ei prognozează 75 de dolari pentru anul viitor. Prognoza lor anterioară era de 60 de dolari.

Cu toate acestea, prețurile ar putea urca semnificativ anul viitor. Analiștii au o țintă de 90 de dolari pe baril în al doilea trimestru din 2019, cu riscul de a ajunge la 100 de dolari pe baril.

De câteva zile cotația petrolului marca Brent oscilează în jurul a 77-78 de dolari pentru un baril, iar în ultima luna prețul petrolului a crescut cu circa 10%, iar în ultimele trei luni cu circa 30%.

Francisco Blanch, șeful diviziei de cercetare pentru segmentul de mărfuri al Merrill Lynch susține că printre factorii ce stimulează scumpirea se numără faptul că producția a scăzut în Venezuela.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati