Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Startul construcţiei conductei Ungheni-Chişinău se amână. De vină sunt condițiile suspensive

1 2
 • Foto: arhiva
 • Premierul Pavel Filip, ministrul Dănuţ Andruşca, ambasadorul Daniel Ioniţă şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian
  Foto: gov.md
Miercuri, 16.05.2018 05:21   2080
Guvernul Republicii Moldova anunţă că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni - Chișinău, ar urma să înceapă la finele verii, "cel târziu în septembrie 2018". Anterior s-a vorbit de luna martie, apoi de luna iunie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică Republica Moldova-România au fost examinate pe 15 mai, de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită în țara noastră.

Cele patru etape de implementare a proiectului

Premierul a remarcat importanța deosebită a acestor proiecte pentru asigurarea securității energetice şi realizarea în termene cât mai restrânse a proiectului de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Acest proiect urmează a fi realizat de compania românească Transgaz, care a privatizat prin intermediul subsidiarei Eurotransgaz, întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz”. 

Citiți și:

Ce preț a plătit Transgaz pentru Vestmoldtransgaz

Oficialii s-au referit la cele patru etape de implementare a proiectului: îndeplinirea condițiilor suspensive, reorganizarea Transgaz, efectuarea procedurilor de achiziții și demararea lucrărilor de construcție, cel târziu în septembrie 2018.

În prezent, autoritățile sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte realizarea condițiilor suspensive din contractul de privatizare, se arată în comunicatul Guvernului.

Condiţie suspensivă - condiţie de a cãrei îndeplinire depinde naşterea (perfectarea) actului juridic civil

În acest context, ministrul român al Economiei a subliniat necesitatea respectării calendarului privatizării. "Este proiectul meu de suflet şi este un proiect important pentru ambele state din perspectivă economică, şi din perspectiva siguranţei energetice. Astfel, este esenţială respectarea termenelor stabilite", a declarat Dănuţ Andruşcă.

Părțile au vorbit și despre interconexiunea sistemelor electroenergetice ale celor două state. În acest sens, a fost relevată importanța dinamizării colaborării cu întreprinderea românească Transelectrica.

Alte proiecte prioritare vizează eliminarea tarifelor de roaming, construcția unei autostrăzi, precum și a infrastructurii feroviare care să facă legătura între Republica Moldova și România. Inițiativa de eliminare a tarifelor la roaming urmează să fie discutată în cadrul următoarei ședințe comune a Executivelor de la Chișinău și București.

Citiți și:

Când România va putea asigura cu gaze şi Republica Moldovaprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Legislația și reglementările   Construcții și imobiliare   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close