Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Democraţii mai lansează o Primă Casă, tot pe banii de la bugetul de stat

1
 • Programul Prima Casă este promovat intens
  Foto: primacasa.gov.md
Marţi, 15.05.2018 19:56   1037
Partidul Democrat continuă să lanseze proiecte pe banii de la buget. Astfel la nici două luni de la lansarea Programul de stat “Prima Casă”, PDM mai lansează un alt program - "Prima Casă 2”, la fel pe banii de la buget.

”Ne dorim ca acest program să facă posibil ca un număr cât mai mare de tineri să găsească o soluție pentru a procura un apartament, dar și să-i stimuleze să se angajeze în sectorul public”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari după ședința săptămânală a democraţilor.

Citiţi şi:

Proiectul ”Prima Casă” – mai mult electoral decât social 

Potrivit lui Gămurari, prin acest program, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului de către funcționari, urmând ca ei să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile. Potrivit PDM proiectul vine să ofere un sprijin și motivație tinerilor specialiști din sfera administrației publice, ca aceştia să nu plece peste hotare.

Ministerul Finanţelor nu a comentat noua iniţiativă asumată de democraţi, deşi proiectul le aparţine.

Programul publicat de Ministerul Finanţelor conţine însă o serie de prevederi restrictive. Astfel costul maximal al unei locuințe nu poate fi mai mare de 500.000 lei, "cu rambursarea a 50% din cost pe parcursul a 25 ani și menținerea formulei respective indiferent de termenul contractual".

Transferul ajutorului "se prevede a fi efectuat lunar, direct la contul bancar utilizat de către solicitant la instituția creditară pentru decontările aferente creditului ipotecar, pentru a garanta utilizarea conform destinației a mijloacelor alocate din bugetul de stat".

Poate solicita acest ajutor "orice persoană fizică care dispune de contract de credit în cadrul Programului de stat „Prima casă”, este angajatul unei autorități publice/instituții publice și depune cerere pentru acordarea compensației".

Adoptarea proiectului va implica costuri financiare de la bugetul de stat, care în acest an sunt estimate la 20 de milioane de lei. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcție de solicitările parvenite de la autorități publice și resursele disponibile în buget.

Prin acest program, autoritățile intenționează să stimuleze, în primul rând, funcționarii, pentru ca ei să rămână să lucreze la stat, în al doilea rând – alte persoane noi, pentru ca ele să se angajeze în sistemul public.

Programul ”Prima Casă” a devenit funcțional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională, iar avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței. Programul „Prima casă” presupune că statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Sistemul bancar și asigurările   Construcții și imobiliare   Chirie și leasing   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close