Democrații mai lansează o Primă Casă, tot pe banii de la bugetul de stat

shadow
Marţi, 15.05.2018 19:56   1219
Partidul Democrat continuă să lanseze proiecte pe banii de la buget. Astfel la nici două luni de la lansarea Programul de stat “Prima Casă”, PDM mai lansează un alt program - "Prima Casă 2”, la fel pe banii de la buget.

”Ne dorim ca acest program să facă posibil ca un număr cât mai mare de tineri să găsească o soluție pentru a procura un apartament, dar și să-i stimuleze să se angajeze în sectorul public”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari după ședința săptămânală a democraților.

Citiți și:

Proiectul ”Prima Casă” – mai mult electoral decât social 

Potrivit lui Gămurari, prin acest program, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului de către funcționari, urmând ca ei să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile. Potrivit PDM proiectul vine să ofere un sprijin și motivație tinerilor specialiști din sfera administrației publice, ca aceștia să nu plece peste hotare.

Advertisement

Ministerul Finanțelor nu a comentat noua inițiativă asumată de democrați, deși proiectul le aparține.

Programul publicat de Ministerul Finanțelor conține însă o serie de prevederi restrictive. Astfel costul maximal al unei locuințe nu poate fi mai mare de 500.000 lei, "cu rambursarea a 50% din cost pe parcursul a 25 ani și menținerea formulei respective indiferent de termenul contractual".

Transferul ajutorului "se prevede a fi efectuat lunar, direct la contul bancar utilizat de către solicitant la instituția creditară pentru decontările aferente creditului ipotecar, pentru a garanta utilizarea conform destinației a mijloacelor alocate din bugetul de stat".

Poate solicita acest ajutor "orice persoană fizică care dispune de contract de credit în cadrul Programului de stat „Prima casă”, este angajatul unei autorități publice/instituții publice și depune cerere pentru acordarea compensației".

Adoptarea proiectului va implica costuri financiare de la bugetul de stat, care în acest an sunt estimate la 20 de milioane de lei. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcție de solicitările parvenite de la autorități publice și resursele disponibile în buget.

Prin acest program, autoritățile intenționează să stimuleze, în primul rând, funcționarii, pentru ca ei să rămână să lucreze la stat, în al doilea rând – alte persoane noi, pentru ca ele să se angajeze în sistemul public.

Programul ”Prima Casă” a devenit funcțional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetățeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională, iar avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței. Programul „Prima casă” presupune că statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului.Oportunitati