Doi șefi de la Agenția Servicii Publice au fost reținuți. Sute de permise eliberate ilegal

shadow
Marţi, 15.05.2018 14:01   1584
Cinci angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), printre care doi șefi, reținuți de CNA. Aceștia sunt bănuiți de eliberarea ilegală a peste 600 de permise auto.

O schemă de fraudare a examenelor de obținere a permiselor de conducere a fost documentată de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurori, iar ca rezultat au fost descoperite peste 600 de cazuri de eliberare ilegală a permiselor auto. Bănuiți de comiterea acestor ilegalități sunt mai mulți angajați ai Agenției servicii publice, dar și persoane din cadrul unor școli auto din capitală.

 Taxe ilegale de 500 și 1.500 de euro pentru un permis

"Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018. În acest interval de timp (824 ore de imagini video), membrii grupului, format din șefi din cadrul ASP și angajați ai patru școli auto din Chișinău, au fost urmăriți de CNA, reușindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice și 219 a celor practice.

Advertisement

În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susținerea acestora, se percepeau sume între 500 și 1.500 de euro", se arată într-un comunicat al CNA.

În fapt, investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon.

Candidații nici nu veneau la examene

De asemenea, au fost documentate și cazuri de susținere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaților. Potrivit materialelor cauzei, în 9% din cazurile investigate, candidații nu erau prezenți la susținerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele țării.

Potrivit CNA, în această dimineață au fost efectuate peste 60 de percheziții la birourile și domiciliile unor angajați ai ASP, dar și la unii membri ai școlilor auto. Cinci persoane, între care un șef și un adjunct de secție, dar și trei inspectori ai ASP, au fost reținute pentru 72 de ore, urmând ca și alte persoane să fie audiate.

În urma perchezițiilor au fost depistați bani, documente și alt material probatoriu relevant pentru cauză. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

De asemenea se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri. Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală.Oportunitati