Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Doi șefi de la Agenția Servicii Publice au fost reținuți. Sute de permise eliberate ilegal

1 2 3
 • Structura reţelei
  Foto: cna.md
 • Cum funcţiona schema
  Foto: cna.md
 • Unii camdidaţi nici nu veneau să suţină proba
  Foto: cna.md
Marţi, 15.05.2018 14:01   1336
Cinci angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice (ASP), printre care doi şefi, reţinuţi de CNA. Aceştia sunt bănuiţi de eliberarea ilegală a peste 600 de permise auto.

O schemă de fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere a fost documentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori, iar ca rezultat au fost descoperite peste 600 de cazuri de eliberare ilegală a permiselor auto. Bănuiţi de comiterea acestor ilegalităţi sunt mai mulţi angajaţi ai Agenţiei servicii publice, dar şi persoane din cadrul unor şcoli auto din capitală.

 Taxe ilegale de 500 şi 1.500 de euro pentru un permis

"Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018. În acest interval de timp (824 ore de imagini video), membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219 a celor practice.

În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1.500 de euro", se arată într-un comunicat al CNA.

În fapt, investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon.

Candidaţii nici nu veneau la examene

De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9% din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării.

Potrivit CNA, în această dimineaţă au fost efectuate peste 60 de percheziţii la birourile şi domiciliile unor angajaţi ai ASP, dar şi la unii membri ai şcolilor auto. Cinci persoane, între care un şef şi un adjunct de secţie, dar şi trei inspectori ai ASP, au fost reţinute pentru 72 de ore, urmând ca şi alte persoane să fie audiate.

În urma percheziţiilor au fost depistaţi bani, documente şi alt material probatoriu relevant pentru cauză. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

De asemenea se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri. Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close